Parlament 30
EN

A rendszerváltás utáni első szabadon választott parlamenti ciklus óta máig összesen 1291 képviselő ült a parlamentben.

Közülük mindössze öten voltak minden parlamenti ciklusban képviselők: Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor és Varga Mihály, aki az egyik ciklusban egy lemondott képviselő helyét kapta meg. Mind az öten a Fidesz tagjai.

Az összes parlamenti képviselőből 186-an már nem élnek.

De nézzük ciklusonként! Az ábrákon az adott ciklus összes képviselőjét láthatja, tehát azokat is, akik időközben elvesztették mandátumukat (elhalálozás, lemondás miatt) és azokat is, akik időközben megszerezték. A 2014-es választásokig a parlamentben 386 képviselő ült, azután viszont 199 tagúra csökkentették a létszámot.

Az országgyűlés öregszik. A rendszerváltáskor a parlament átlagéletkora 43 év volt, jelenleg 50 év, a legjellemzőbb korcsoport akkor a 30-39 közötti volt, most pedig az 50-59 év közötti.

Ennél is érdekesebb talán, hogy a harminc év alattiak lényegében teljesen eltűntek a parlamentből. A rendszerváltáskor még 39 képviselő volt harminc év alatti, jelenleg viszont csupán egy. A drasztikus visszaesés a parlamenti férőhelyeket 199-re leszállító törvény után következett be.

A mindenkori képviselők 10,5 százaléka nő.

Arányaiban a legkevesebb nő az első parlamentben volt, mindössze a képviselők 7,5 százaléka, a legtöbb pedig a jelenlegi ciklusban van, 11,85 százalék. Ezzel az aránnyal jelenleg a világ 158. helyén állunk. Az európai és az uniós átlag is 30 százalék körül van.

A budapestiek és a vidékiek átlagos aránya 30-70 százalékos, ami arra utal, hogy a választókerületek eloszlása nagyjából tükrözi a lakossági arányt.

Ugyanakkor az is látszódik, hogy a vidékiek aránya leginkább az 50 és 69 közötti korosztályokban nőtt jelentősen az elmúlt harminc év alatt.

Végezetül pedig azt néztük meg, hogy a képviselő rendelkezik-e valamilyen doktori címmel. Ez alapján az derült ki, hogy a doktori címmel rendelkezők aránya 50 százalékról 30 százalékra csökkent az első szabad választások óta.

A jobb alsó sarokban lévő kapcsolókkal te is készíthetsz saját kimutatásokat!

Szöveg, vizualizáció: Bátorfy Attila
Fejlesztés: Szabó Krisztián
Adat: Goth Alex, Hári Veronika, Horváth László
Köszönet: Carmen Aguilar García