Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán most mást gondol a gyógyszertesztek fontosságáról


Orbán Viktor brüsszeli NATO-csúcstalálkozóra érkezik 2021. június 14-én
Orbán Viktor brüsszeli NATO-csúcstalálkozóra érkezik 2021. június 14-én

Orbán Viktor a harmadik oltás szükségessége kapcsán a gyógyszergyártók tesztjeire hárította a felelősséget, noha sok idős magyarnak lehetett hatástalan a kínai vakcina. Pár hónapja még pont nem számítottak neki ezek a teszteredmények az időseknél. Nagy lehet az igény az antitesttesztelésre.

Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet”

érvelt tudományos eredmények helyett a megérzéseire alapozva a kínai oltás mellett Orbán Viktor január végén. Szintén januárban beszélt arról is, hogy ha jön elég kínai oltás, azokkal „két hétvége alatt” beolthatják az összes hatvan év feletti krónikus beteget. Azaz a legkockázatosabb csoportba tartozó 1,8 millió magyart.

Január végén rohamtempóban engedélyezte is az OGYÉI a kínai terméket, csakhogy akkor is volt legalább két komoly gond a vakcinával. Az egyik, hogy utána jó ideig nem volt világos, milyen adatok alapján engedélyezték, még az orvosok sem tudták sokáig, hogy melyek az alkalmazási korlátai.

Amikor február közepén kikerült az alkalmazási előirat, épp az egyik legfontosabb kérdésre nem kapott választ senki, azaz hogy mennyire lehet hatékony a hatvan év felettieknél. Ez egyébként érdemben azóta sem derült ki.

„A vakcina a hatvanéves és idősebb személyeknél is alkalmazható, a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak. A vakcina alkalmazása előtt figyelembe kell venni a hatvanéves és idősebb személyek egészségi állapotát és a vírusfertőzés súlyos szövődményének való kitettségük kockázatát”

– áll az azóta is érvényes alkalmazási előiratban. Ahogy az is kiderült, hogy a kínai tesztben részt vevő 45 ezer tesztelő közül 103 fő volt hatvanévesnél idősebb, tehát nem is nagyon létezett adat a körükben felmért hatásosságról.

Változott a széljárás, most Orbán szerint tesztelniük kéne a gyógyszercégeknek, annak lehet csak hinni

A kínai gyógyszert tényleg döntően időseknek adták be Magyarországon. Viszont a második oltás után egyre többen teszteltették magukat, és kiderült, hogy lehet, hogy náluk nem sokat ért a Sinopharm terméke.

Ezrével érdeklődtek a kínai vakcinával oltottak, ismert hazai virológusok pedig azt tanácsolták nekik, hogy amint lehet, adassanak be maguknak egy harmadik oltást is, akár félig illegálisan, ha az első kettőtől nem alakult ki védettség. Rusvai Miklós virológus szerint a kínai vakcinával oltott hatvanévesnél idősebbek közül minden ötödiket érintheti a probléma.

Ekkor viszont változott Orbán Viktor véleménye, most már kizárólag a gyógyszertesztek eredményéhez köti a további állami segítséget, azaz a legális harmadik oltást a védettség nélkülieknek.

„Egy dolgot nézek én: a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget azért, hogy ha beadunk harmadik oltást, akkor milyen következmények várhatók. Ma ez egy nem lezárt vita. Bizonytalan a helyzet, ezért óvatosnak kell lennünk”

– mondta el július másodikán a közrádiós tájékoztatás során. A gyógyszercégek és a kutatók kisebb mintákon már vizsgálják ezt a különböző oltásoknál, de egy nagymintás teszt három-négy hónapig is eltarthat. Addig pedig igen komoly veszélyben maradnak azok, akik valójában nem védettek.

Egy óra alatt elfogytak a helyek

A tényleges védettség megállapítása iránt pedig komoly lehet az igény. Karácsony Gergely főpolgármester levélben kérte a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra az eddigi Sinopharm-ellenanyagtesztek eredményét, biztosítsanak ingyenes teszteket a sinopharmosoknak, és a nem védetteknek legális harmadik oltást.

A főváros emellett ingyenes antitestvizsgálatot is hirdetett. Az első körben meghirdetett ezer hely viszont alig egy óra alatt betelt. Jövő hét elején lehet még majd jelentkezni ezekre, a főváros összesen 18 ezer ingyenes antitestvizsgálatot bocsátott a kerületek részére, bár az V., XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei eddig visszautasították ezt a lehetőséget.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG