Document

A svéd NATO-csatlakozás idővonala

2022. május

Svédország és Finnország hivatalosan kéri felvételét a NATO-ba.

2022. június

A madridi NATO-csúcson a magyar küldöttség kormánypárti tagjai ígéretet tesznek: december 7-én, a parlament utolsó 2022-es ülésén szavazzák meg a ratifikációt.

2022. július

A magyar kormány benyújtja a parlamentnek a ratifikációról szóló jogszabályt. Az Országgyűlés azóta sem vette napirendre.

2022. október

"Társadalmi egyeztetés” arról, hogy a parlament jóváhagyja-e Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

2022. november

Gulyás Gergely: „Nem mi leszünk az utolsók, Törökország előtt fogjuk ratifikálni.”

2022. november

Orbán Viktor a V4-ek Kassán megtartott csúcstalálkozóján: csak a 2023-as első parlamenti ülésen szavaznak majd.

2023. március

Az Országgyűlés megszavazza a finn csatlakozást.

2023. március

Kormánypárti delegáció utazik Stockholmba, hogy tárgyaljon egy svéd parlamenti küldöttséggel. Úgy tűnik, július közepéig megszavazzák.

2023. április

Finnország csatlakozik a NATO-hoz.

2023. május

„Magyarország és Svédország politikai kapcsolata rettenetesen rossz. Nem akarunk konfliktusokat behozni a NATO-ba” – Orbán Viktor a katari gazdasági fórumon.

2023. július

A vilniusi NATO-csúcson Recep Tayyip Erdoğan és Ulf Kristersson kompromisszumra jut, török részről elhárul az akadály.

2023. szeptember

A svéd köztévében bemutatnak egy, a magyar jogállamiság helyzetét kritizáló adást (amely valójában egy 2019 óta létező és elérhető iskolai vizuális tananyag), amire válaszként Szijjártó Péter levelet ír svéd kollégájának.

2023. szeptember 26.

ecep Tayyip Erdoğan török elnök bejelenti, hogy a török parlament akkor hagyja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok leszállítja nekik a korábban kért modern F–16-os vadászbombázókat. A két ország korábban megállapodott az eszközvásárlásról, de az Egyesült Államok felfüggesztette a leszállításukat, miután kiderült, hogy Törökország orosz fegyvereket is vásárol.

2023. október

Erdoğan elnök benyújtja a ratifikálásról szóló törvénytervezetet a török parlamentnek.

2023. december

Szijjártó Péter azt ígéri Brüsszelben, hogy nem Magyarország lesz az utolsó ország, amely nem támogatja a svéd tagságot. Erdoğan budapesti látogatása után Orbán Viktor azt mondja: a magyar képviselőknek eddig „nem volt gusztusuk” szavazni a svéd tagságról.

2024. január

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közli, hogy „csalódott", és várják, hogy a magyar kormány teljesítse ígéretét Svédországgal kapcsolatban.

2024. január 24.

A török parlament jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását. Joe Biden amerikai elnök másnap levelet küld a kongresszusnak, hogy hagyják jóvá az F–16-osok leszállítását Törökországnak. Orbán Viktor levélben Magyarországra hívja a svéd miniszterelnököt, de a személyes találkozót a svéd kormány értelmetlennek tartja.

2024. január 25.

Kövér László házelnök közli, hogy nem támogatja Svédország NATO-tagságát. Hozzáteszi, hogy meg tudná változtatni az álláspontját, de nem árulja el, mitől. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök bejelenti, hogy mégis hajlandó eljönni Budapestre, de a NATO-tagságukról nincs mit tárgyalni.

2024. február 1.

Orbán Viktor Brüsszelben találkozik Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, ahol többek között egyeztetik, hogy később Budapesten mikor alkalmas beszélniük.

2024. február 5.

Az ellenzéki pártok által kezdeményezett, Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálására összehívott rendkívüli parlamenti ülésre a Fidesz–KDNP képviselői nem mennek el, így határozatképtelen, hiába jelzi előtte levélben Orbánnak az USA, hogy ez megfelelő alkalom lenne arra, hogy pontot tegyenek a svéd csatlakozási ügy végére.

2024. február 7.

Jake Sullivan, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója a NATO-ülés után kérdésre közli, hogy nem fog az USA nevében „konkrét fenyegetéseket” tenni, de a NATO-országok türelme sem végtelen. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Orbán telefonon megígérte neki, hogy a magyar parlament február vége körül hajlandó lesz döntést hozni.

2024. február 17.

Orbán Viktor évértékelőjén bejelenti, hogy a parlament első tavaszi ülésén ratifikálhatják Svédország csatlakozását.

2024. február 18.

Az USA republikánus és demokrata párti szenátoraiból álló küldöttség érkezik Magyarországra. A küldöttség célja feloldani, hogy Magyarország a svéd csatlakozás akadályozásával szembekerült a szövetség összes többi országával. A magyar kormány nem fogadja a küldöttséget, és a Fidesz részéről sem hajlandó senki szóba állni velük.

2024. február 19.

Ulf Kristersson miniszterelnök bejelenti, hogy nemsokára Budapestre utazik. Párhuzamosan ezzel magyar kormányközeli lapok közlik, hogy Orbán ezzel svéd Gripen vadászrepülők vásárlását szeretné elérni. Ez annyiban zavaros, hogy a magyar igény régóta ismert, és a svéd fél részéről nem is volt semmi akadálya.

2024. február 20.

Kocsis Máté frakcióvezető bejelenti, hogy a Fidesz most már támogatja a mielőbbi döntést, így február 26-án napirendre vetetnék.

2024. február 23.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Budapestre érkezik. Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón elmondja, hogy mostanra épült újra a bizalom a svéd kormány iránt. Közösen bejelentik, hogy Magyarország még négy Gripen repülőt vásárol a 2001-ben vett 14 mellé.

2024. február 26.

A magyar parlament jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását.