A nők, akik Lukasenka ellen harcolnak

A nők, akik Lukasenka ellen harcolnak

Kristyna Foltynova 2020 Október 2.

Több mint ötven napja tartanak Belaruszban az Aljakszandr Lukasenka vitatott újraválasztását követő kormányellenes tüntetések, amelyeken szembetűnő a nők fontos szerepe. Nemcsak Lukasenka legfőbb politikai ellenfele nő, de az ellenzéki vezetők és a tüntetők között is sok nő tölt be prominens szerepet. Mindezt annak ellenére, hogy Lukasenka a nőket „szegénykéknek” titulálta, akik összetörnének az elnöki poszt terhe alatt.

Ami a fehér ruhás, virágokat kézben tartó, szolidaritásukat kifejező nők békés összejövetelével kezdődött, az mára olyan tüntetések sorozatává alakult, amelyeken a rendőrség akár erőszakot is alkalmaz, illetve több száz nőt le is tartóztattak. Ennek ellenére a belarusz nők nem hátrálnak meg, és továbbra is kitartanak azon követelésük mellett, hogy politikai változást szeretnének látni az országukban.

Kik azok a nők, akik politikai változást szeretnének elérni Belaruszban?

A Trió

Miután férjét letartóztatták, és megtiltották számára, hogy induljon az elnökválasztáson, Szvjatlana Cihanouszkaja úgy döntött, hogy ő maga fog versenybe szállni az elnöki székért. Összefogott két másik nővel: Veranika Capkalával, akinek férjét szintén megakadályozták abban, hogy elnökjelöltként induljon a választásokon, illetve Marija Kalesznyikavával. Hárman indították el azt a demokráciapárti mozgalmat, amelyben azért kampányoltak, hogy elűzzék Aljakszandr Lukasenkát.

A Koordinációs Tanács

Szvjatlana Cihanouszkaja augusztus 18-án bejelentette a Koordinációs Tanács megalapítását, amelyet azért hoztak létre, hogy segítse a hatalomátadást. Több mint hatszáz ember tölt be valamilyen szerepet a tanácsnál, köztük Marija Kalesznyikava is, aki az elnökség tagja. A tanács legtöbb tagjának el kellett hagynia az országot vagy jelenleg őrizetben van.

A Tüntetők

A nők eddig nemcsak a demokráciáért tüntettek, hanem felvonulásokat is rendeztek, amelyekkel szolidaritásukról és támogatásukról biztosították az ellenzéket.

Hogyan tűrik a nyomást a nők?

Miután egy államilag finanszírozott exit poll megállapította, hogy az augusztus 9-én tartott elnökválasztást elsöprő fölénnyel Aljakszandr Lukasenka nyerte, az utcákat ellepték a tüntetők. Azóta folyamatosan tartanak a demokráciáért a tüntetések, ezzel nyomást helyezve a minszki kormányra. Íme egy összefoglaló azokról a tüntetésekről, amelyek legnagyobb részét nők szervezték, és közülük került ki a legtöbb résztvevő is.

Miért ilyen erős a nők részvétele a tüntetéseken?

Valószínűleg több oka van annak, hogy a velük szemben alkalmazott erőszak ellenére is ilyen nagy számban vesznek részt a belarusz nők a tüntetéseken. Szvjatlana Cihanouszkaja megjelenése kétségkívül inspirációként hatott sok nő számára. Egy főállású anyuka, aki néhány hét alatt a belarusz ellenzék vezetőjévé vált, egyértelműen motiválhatta a többi nőt is arra, hogy az utcára vonuljon, és politikai változásokat követeljen.

Mivel Aljakszandr Lukasenka korábban azt is állította, hogy a belarusz alkotmány nem nőknek való, és hogy a társadalom még nem érett meg arra, hogy egy nőt szavazzon meg elnöknek, talán a nők most úgy döntöttek, hogy bebizonyítják mindennek az ellenkezőjét.