Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ötvenezret sem éri el az iskolai oltási kampányra regisztrált gyermekek száma


Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én
Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én

A tankerületeknek kellett megszervezniük a 12–18 év közöttiek iskolai oltását, a szülők augusztus 25-ig jelezhették az adott oktatási intézményben, hogy be akarják-e oltatni koronavírus ellen a gyermeküket augusztus 30–31-én, illetve szeptember 2–3-án. A járványügyi szakemberek szerint a fiatalokat jobban elkaphatja a delta-variáns okozta negyedik járványhullám, mint a korábbi három, ezért fontos lenne a korosztály immunizálása.

Magyarországon június eleje óta van lehetőség a 12–18 évesek oltására. Ennek a korosztálynak Pfizer- és Moderna-vakcinát adnak, de a kormányzati járványportálon az olvasható, hogy az iskolákban Pfizerrel oltanak, iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

Az intézkedés mindegy 690 ezer fiatalt érinthetne, a KSH 2021-es adatsora szerint ennyien, 688 594-en tartoznak Magyarországon ebbe a korosztályba.

A 18 évesnél fiatalabbak oltásához szülői beleegyezés kell. Az érintett majdnem hétszázezer fiatal közül az oltópontokon és a háziorvosoknál zajló oltásra június eleje óta 205 ezren regisztráltak, és a kormányzati járványportál augusztus 23-i adatai szerint 171 ezren vannak azok, akiket be is oltottak. Ez ennek a korosztálynak alig 25 százaléka, miközben a szakemberek szerint a nyájimmunitáshoz nyolcvan százalék fölötti oltottság kellene a 12–18 évesek körében.

Egyelőre nem tolonganak az iskolai oltásért

A hivatalos tájékoztatás szerint augusztus 25-ig, az erre adott határidő lejártáig 48 ezer, 12 év feletti általános és középiskolás gyermeket, fiatalt regisztráltak a szülők a tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra. A járványportál szerint

  • az iskolákban Pfizerrel oltanak majd, az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával;
  • az első oltást követően három hét múlva kapják meg a gyerekek a második oltást, ugyanott, ahol az első dózist;
  • a jelentkezők számától függően vagy a tanuló saját iskolájában vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét;
  • a szülők az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről külön értesítést kapnak;
  • az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot;
  • e dokumentumokat a szülők e-mailben megkapták.

Az iskolakezdéshez igazított oltási akció mellett ugyanakkor a 12 év feletti korosztály számára továbbra is nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége, vagyis nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást, a gyermeket továbbra is lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt követően időpontot is lehet foglalni a kórházi oltópontokban a www.eeszt.gov.hu oldalon.

XS
SM
MD
LG