Európa legtöbbet bombázott fővárosa

Készítette: Amos Chapple

2021. április 6

Akkor és most: fényképek arról az 1941-es bombázásról, amely mindörökre átszabta a szerb főváros látképét.

Kattintson a képekre, hogy láthassa, hogyan néz ki ugyanaz a környék 2021-ben!

Caption
A Régi Palota Belgrád központjában, amelyet egykor kupolák és egy míves kapu díszített. Az 1941-es bombázást követően a palotát a díszítő elemek nélkül építették újjá.

Az 1941. április 6-i bombázás számos belgrádi épületet, a többi között a Régi Palotát is romba döntötte. A légitámadás több tízezer emberéletet követelt, és elpuszította a belváros nagy részét. A Szerb Nemzeti Könyvtár leégésével az ország írásos örökségének jelentős része is megsemmisült.

Caption
A lebombázott Köztársaság tér.

A támadás Belgrád központjára irányult látszólag mindenféle katonai célkitűzés nélkül. A bombázást Adolf Hitler rendelte el, miután puccsal eltávolították II. Péter jugoszláv királyt 1941. március végén.

Caption
Lebombázott épületek a belgrádi vár közelében.

A puccsot megelőzően Jugoszlávia erős nyomás alatt állt, hogy szomszédaihoz - Bulgáriához, Magyarországhoz és Romániához - hasonlóan a fasiszta Németország mellé álljon.

Caption
Egy belgrádi külvárosi lakóház - romokban. Mindössze a kép jobb szélén látható épület maradt sértetlen.

Nem sokkal azután, hogy Jugoszlávia megállapodást kötött a náci Németországgal és szövetségeseivel - amelyet a kisebb rossznak tekintettek Jugoszlávia megszállásával szemben, ami az ellenállása esetén várt volna rá -, a jugoszláv légierő parancsnokai megbuktatták II. Pétert.

Caption
Az ikonikus Hotel Moszkvát (jobbra) épphogy elkerülte a pusztítás.

Winston Churchill egykori brit miniszterelnök a következőket mondta a puccs hírére: “Ma korán reggel megszólalt a jugoszláv nemzet lelkiismerete. Forradalom tört ki Belgrádban, és a miniszterekre, akik tegnap eladták az ország becsületét és szabadságát, letartóztatás vár. Ezt a hősies mozgalmat annak a bátor és katonás harcnak a dühe táplálja, amelyet gyenge vezetőik árulása és a tengelyhatalmak piszkos áskálódása váltott ki.”

Caption
Egy Duna melletti utcán sétálnak az emberek, ahol számtalan ház romba dőlt.

Többek szerint a brit hírszerzésnek köze volt a puccshoz, ám Angliának nem volt módja közvetlenül segíteni Jugoszláviának. A helyiek közül sokan örültek a puccsnak: “inkább a sírba, mint rabszolgának” - skandálták.

Hitler éppen erre a sorsra ítélt több ezer helyi lakost, amikor “kíméletlen szigort” rendelt el a puccsra való válaszként.

Caption
A destroyed building stands in downtown Belgrade after the bombing. The building housing Yugoslavia's Defense Ministry replaced the ruined structure in 1965 and was itself blasted by NATO bombs in 1999. It is itself now mostly unused.

Curzio Malaparte orosz háborús tudósító és író azt mondta, az április 6-i bombázások úgy rázták meg a földet, “mintha földrengés lett volna”. “Házak borultak egymásra, összeomló falak csattantak, és (törött ablaküvegek) hullottak a járdákra” - emlékezett vissza az újságíró.

Caption
Egy megsemmisült villamos az út közepén a belgrádi vár közelében.

A német bombatámadások közötti szünetekben Malaparte “kétségbeesett, rémült sikolyokról, kesergésről, nyögdécselésről, átkozódásról és zaklatott emberek kiabálásáról” számolt be.

Caption
A belgrádi vasútállomás főbejárata - a robbanásoktól és a tűztől megtépázva.

A belgrádi állatkert bombázása után Churchill azt írta: “a füstben és tűzben úszó rémálomban darabokra tört ketrecükből előjöttek az őrület határán lévő állatok...”

Caption
Lebombázott épületek a belgárdi vasútállomással szemben.

A fenti képet - és további fotókat is ebben az összeállításban - egy olasz katona készítette, aki Jugoszlávia fasiszta megszállásában vett részt, és nem sokkal a bombázás után érkezett Belgrádba.

Caption
Óriási űr maradt egy hatalmas, lebombázott épület után - helyére egy új épületet emeltek.

Belgrád április 12-i megszállását követően mintegy 375 ezer jugoszláv katonából lett hadifogoly.

Caption
A nácik zsidókkal tisztíttatták meg a törmelékkel borított várost.

Szinte pontosan három évvel az 1941-es támadás után ismét bombatámadások rázták meg Belgrádot. Ezúttal a szövetségesek által, akik a háború fordulata után náci erődöket vettek célba.

Caption
A nácik ellen harcoló partizánnak titulálták ezt a férfit - felakasztották egy lámpaoszlopra Belgrád központjában.

Ásatások során Belgrádban mind a map napig előkerülnek II. világháborús bombák.