Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Debrecenben még vajas kenyéren élt, most a BioNTech egyik igazgatója


Debrecenben még vajas kenyéren élt, most a BioNTech egyik igazgatója
please wait

No media source currently available

0:00 0:28:08 0:00

1500 forintból élt családjával Debrecenben, most a világ egyik legsikeresebb kutatója. Tíz éve a mentora Karikó Katalin professzor asszony, aki még egyetemi évei alatt postán küldte a fiatal kutatónak az eszközöket a kísérleteihez. Interjú.

Tehetséges fiatal kutatóként nem volt szerencséje Magyarországon. Boros Gábor biokémikust három témavezetője is faképnél hagyta, mire végre ledoktorált a Debreceni Egyetemen. Karikó Katalin professzor tíz éve lett a mentora, hetente online oktatta és postán küldött neki a kísérletekhez kiegészítő anyagokat az mRNS-alapú fehérjeterápia alkalmazásához, amely végül a korona-elleni vakcina kifejlesztéséhez vezetett. Dr. Boros Gábor hat évvel ezelőtt feleségével és két éves gyerekükkel egy debreceni albérletben éltek napi 1500 forintból. Most a világ egyik legsikeresebb kutatója, aki Németországban lakik a családjával és egy ideig még biztosan nem térnek vissza Magyarországra.

Az ötéves Boros Gábor és a szülei rokonlátogatásra mentek Debrecenbe az egyik unokatestvéréhez. A fiú gyógyíthatatlan betegségben, akut leukémiában szenvedett. Gábort annyira megrázta a tény, hogy létezik olyan betegség, amire nincs gyógymód, hogy eltökélte: orvos lesz és megtalálja a gyógymódot.

Boros Gábor ugyan nem lett orvos és a leukémia ellenszerét sem találta meg. De komoly szerepe volt abban, hogy a világot megbénító és csaknem 100 millió embert megfertőző, kétmillió halálos áldozatot szedő vírus-elleni fegyverrel felvértezze az emberiséget. Ma már nem bánja, hogy nem orvos, hanem kutató-biológus lett.

XS
SM
MD
LG