Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felszámolták Európa egyik legnagyobb kokaincsempész-bandáját


A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az albán hálózatot olasz vezetéssel, magyar rendőrök segítségével is, 5 év nyomozás után sikerült felszámolni.

Az albán gyökerű Kompania Bello Európa egyik legnagyobb kokaincsempész-bandája volt. Az akcióban 10 ország rendőrei vettek részt, szeptember 15-én egy összehangolt akcióban több száz rendőr csapott le a bandatagokra - írta az Europol.

Húsz embert vettek őrizetbe a rendőrök, köztük egyet a magyar hatóságok Magyarországon. Öt embert kaptak el Olaszországban, kettőt Németországban, kettő-kettőt Hollandiában és Görögországban, ötöt Albániában, egyet Romániában, egyet Spanyolországban, de még Dubajban is őrizetben vettek egy személyt az üggyel kapcsolatban. Azt egyelőre nem tudni, hogy az itthon őrizetbe vett bandatag magyar állampolgár-e.

Az olasz rendőrség vezetésével öt éven át nyomoztak az európai hatóságok az albán kábítószer-kereskedők után. A razziában összesen közel 4 tonna kokaint és 5,5 milliárd eurónyi készpénzt foglaltak le a rendőrök.

A Kompania Bello sajátossága az volt, hogy a teljes ellátási láncon rajta tartották a kezüket a Dél-Amerikából történő importtól egészen az utcai terjesztésig bezárólag. A banda 40 éves vezére titkosított csatornán át kommunikált a dél-amerikai kartellekkel, a drogot pedig hatalmas szállítmányokban hajóztatták be Európába. A drogot Európán belül átalakított járművekben szállították.

A banda felszámolásában Olaszország, Hollandia, Görögország, Magyarország, Románia, Németország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Albánia és Dubaj vettek részt. Itthon a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vett részt a nyomozásban. Az üggyel kapcsolatban küldtünk kérdéseket a Rendőrségnek, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

XS
SM
MD
LG