Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány szerint "nem szólnak a szerkesztőségek munkájába"


Orbán Balázs az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 2-án.
Orbán Balázs az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 2-án.

Fideszes államtitkárok MTVA-botrány kapcsán feltett kérdésekre azt válaszolták, hogy a kormány nem szól bele a szerkesztőségek munkájába. Dömötör Csaba szerint el kéne fogadni, hogy más hangok is vannak.

"Ma már elment az üzenet, az utasítás a közszolgálati tévébe a kommunikációs osztályról, hogy milyen propagandát kell nyomni?"

- kérdezte Kocsis-Cake Olivio párbeszédes képviselő a Parlamentben az MTI szerint."Mikor hagyják dolgozni a közszolgálati televízió és rádió munkatársait?"

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt válaszolta:

"mi nem tartjuk feladatunknak, hogy szerkesztőségek munkáját minősítsük, akkor sem, hogy ha ezt önök időről időre megteszik".

Szerinte a magyar sajtó sokszínűbb, mint a korábbi időszakokban, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelő médiumokat. Dömötör szerint nem is a véleményszabadságért aggódik az ellenzéki képviselő, hanem nyomás alá akar helyezni egyes médiumokat.

Arra kérte Kocsis-Cake Oliviót, fogadja el, hogy a nyilvánosságban olyan hangok is vannak, amelyekkel ők nem értenek egyet, ez ugyanis a véleményszabadság lényege.

Kocsis-Cake Olivio viszonválaszában elmondta, hogy a közszolgálati televízió és rádió

a magyar adófizetők pénzéből működik,

olyanokéból is, akik nem a Fideszre szavaztak.

Dömötör Csaba úgy reagált: "nem mi rontottunk be egy szerkesztőségbe számon kérni egy újságírót, mert nem tetszett önöknek, amit írt. Nem mi vonultunk be a tévészékházba, követelve azt, hogy olvassanak be valamiféle nyilatkozatot, ráadásul még le is buktak az előre eltervezett színjátékkal".

Az államtitkár szerint Kocsis-Cake Olivio képviselő kérdezze meg Karácsony Gergely főpolgármestert, miért akar az ingyenes lapokban négy oldalt felügyelni. "Na, az a cenzúra, lépjenek fel ellene!" - mondta az államtitkár.

Az ellenzéki képviselő azért kérdezte az államtitkárt, mert múlt héten a Szabad Európa birtokába került hangfelvétel bebizonyította: Bende Balázs akkori vezető szerkesztő arra hívta fel munkatársai figyelmét, hogy az MTVA-nál „nem az ellenzéki összefogást támogatják”, és „akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását”.

Orbán Balázs szerint sem szólna bele a Fidesz a szerkesztőségek munkájába

Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, hogy szerinte Magyarországon a média sokszínűsége érvényesül, minden véleménynek teret adnak, és a kormány nem akar beleszólni a szerkesztőségek munkájába.

Orbán Balázs a jobbikos Brenner Koloman parlamenti felszólalására reagált.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 3. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:42 0:00

Orbán Balázs azt mondta, hogy az ellenzék az, aki a „közmédiánál randalírozik”, és csak azt engedné beszélni, aki „velük egyetért”.

„Az egyedüli lehetőség a politikai botrány fenntartása"

Megkérdeztünk egy korábban a Médiatanácshoz közel álló forrást, van-e jogi lehetőség az MTVA ezen nyílt pártosságának orvoslására. Szerinte korábban is, most is, „nagyon kerek érveléssel utasítja ezt vissza a Tanács: tartalmi kérdésekkel ők nem foglalkozhatnak”.

A Közszolgálati Kuratórium viszont csak a Duna Zrt, egy „csontvázszervezet” ellenőrzésére jogosult: Bende Balázs vagy Németh „Pitbull” Zsolt hírigazgató nem az ő alkalmazottjuk. A Tanács alá viszont csak a tényleges műsorgyártó MTVA működése és gazdálkodása tartozik.

Németh Zsolt hírigazgató az MTVA értekezletén 2019. március 25-én
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:47 0:00

„Az egyedüli lehetőség a politikai botrány fenntartása. A médiajogi eszközök nagyon szegényesek, amit a határidőkkel még szűkebbé tettek” – foglalta össze a Médiatanácshoz közeli forrásunk.

Az MTVA-botrány

A Szabad Európa cikksorozatban mutatta be három forrás segítségével, hogy miként terjedt át a külső befolyás az MTVA külpolitikai rovatára, és milyen témák számítottak érzékenynek. Egy birtokunkba került hangfelvételen pedig az MTVA egyik vezető szerkesztője egészen nyíltan beszél arról, mik a politikai elvárások az intézményben.

Az MTVA-ból kiszivárgott hangfelvételek ügyét egyébként a Közszolgálati Kuratórium elé viszik, mert a delegáltak szerint a hangfelvételek a „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségének elvesztését” dokumentálják.

Cikkünk nyomán a Párbeszéd feljelentést tett hivatali visszaélés vádjával ismeretlen tettes ellen, és lemondásra szólította fel Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját. A párt ezen túl panaszt tett a médiahatóságnál is.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is lépett az ügyben. A MÚOSZ szerint a Szabad Európa által bemutatott hírszerkesztési gyakorlat és a munkahely elvesztésével történő fenyegetőzés súlyosan jogsértő, és mint írják ez „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet”.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG