Minden, amit a novicsokról tudni érdemes

Minden, amit a novicsokról tudni érdemes

Szerzők: Carlos Coelho és Kristyna Foltynova
2020. november. 30.

A Szovjetunió összeomlása után, a 90-es évek elején, azok a tudósok, akik állításuk szerint az ország vegyifegyver-programjában dolgoztak, nyíltan elkezdtek beszélni egy idegméregről, amit novicsoknak, azaz nagyjából „újonc”-nak neveztek el.

Oroszország soha nem ismerte el hivatalosan az anyag létezését, de az említett tudósok azt mondták, hogy a novicsok a valaha megalkotott leghalálosabb idegméreg, amelynek egyes variánsai nyolc-tízszer erősebbek a VX-nél is.

A különféle idegmérgek toxicitása
Milligramm perc per négyzetméterben kifejezve (minél kisebb a szám, annál mérgezőbb az anyag)

A novicsokot az orosz Állami Szerveskémiai Kutató- és Technológiai Intézet fejlesztette ki. Az úgynevezett kolinészteráz-gátlók közé tartozik számos gyógyszerrel és más méreggel együtt.

A novicsoknak számos változata létezik, köztük olyanok is, amiket kifejezetten katonai célokra fejlesztettek ki, és úgy alkottak meg, hogy a nemzetközi felügyelők ne tudják érzékelni őket.

Hogyan működik?

A novicsok megszakítja a kommunikációt az idegek és a szervek között azáltal, hogy gátolja azokat az anyagokat, amelyeket az idegsejtek a szervezet működésének szabályozására használnak, és blokkolja a neurotranszmittereket.

Egészséges szervezet

Idegméreggel megtámadott szervezet

Az idegmérgek jellemzőek színtelen, szagtalan folyadékok, amik képesek gáz formát is felvenni. Bár néhány novicsok-típusú méreg szilárd halmazállapotú, feltételezések szerint ultrafinom por formájában vetik be őket.

A novicsok képes a szervezetbe jutni belélegzés vagy lenyelés útján, de akár a bőrre kerülve is.

Hogyan jut a novicsok a szervezetbe

Tünetek

Azokban, akik elég szerencsések, és túlélték a mérget, a novicsok maradandó idegkárosodást okozhat, valamint maradandóan károsíthatja az izmokat és a szerveket is.

A mérgezés jelei és tünetei

Miért olyan nehéz kimutatni?

A szakértők szerint a novicsok-mérgeket négy szempont figyelembevételével alkották meg:

A novicsok egy „bináris”, azaz többkomponensű vegyi fegyver, ez azt jelenti, hogy két vagy több olyan anyag összekeverésével jön létre, amik önmagukban nem vagy nem annyira mérgezőek, és a méreg csak az elegyítés után válik aktívvá.

Így a novicsokot biztonságosabb szállítani, tárolni és kezelni, miközben nehezebb az észlelése, hiszen a komponenseket akár külön is lehet szállítani.

A dolog hátránya, hogy ha rosszul készítik elő, akkor a méreg nem lesz olyan hatékony. Lehet, hogy ez az oka, hogy néhány novicsokot használó feltételezett merényletkísérlet kudarcba fulladt.

Bináris fegyver

Kezelés

Ha azt gyanítja, hogy idegméreggel lépett érintkezésbe, akkor azonnal távolítson el magáról minden ruhát, és bő szappanos vízzel mossa le magát. Ezután azonnal sürgősségi orvosi ellátásra van szüksége.

Az idegmérgek ellen az antropinnal és az oxinnal történő kezelés hatékony lehet. De még ha az áldozat túl is éli a mérgezést, maradandó károsodást szenvedhet.

Novicsok-mérgezések és a lehetséges ügyek

1995: Iván Kivelidi és Zara Iszmailova

A novicsok első bevetése 1995-ben történhetett, amikor Moszkvában megölték Iván Kivelidi orosz üzletembert és titkárnőjét, Zara Iszamilovát. Valaki mérgező anyagot helyezett el az üzletember telefonkészülékén az irodájában.

Akkor a hatóságok arra jutottak, hogy Kivedilit és a titkárnőjét kadmiummal mérgezték meg. De az orosz és a nemzetközi média azóta arra jutott, szinte biztos, hogy novicsokot használtak a merénylethez.

2015: Emilian Gebrev

Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedő 2015 áprilisában került kórházba, miután összeesett egy szófiai fogadáson, amelynek ő volt a házigazdája. Az egyik fia és a cége egyik vezetője szintén kórházba került.

Az orvosok azt mondták, hogy Gebrevet megmérgezték, de nem tudták azonosítani a mérget.

A novicsok azután került képbe, hogy a Bellingcat oknyomozó portál azt állította, a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottja Bulgáriában járt, amikor Gebrev rosszul lett.

2018: Szergej és Júlia Szkripal

2018. március 4-én Szergej Szkripalt és lányát, Júliát megmérgezték novicsokkal az angliai Salisbury városában.

Szergej Szkripalt 2006-ban ítélte el egy orosz bíróság felségárulásért és kémkedésért. Szkripalt azzal vádolták, hogy a 90-es években Európában aktív orosz ügynökök neveit szivárogtatta ki a brit MI6 titkosszolgálatnak. A Nyugat úgy hiszi, hogy a férfi egy államilag elrendelt merénylet célpontja volt.

Theresa May akkori brit miniszterelnök azt mondta: „Ez vagy az orosz állam direkt akciója volt az országunkkal szemben vagy az orosz kormány elvesztette az irányítást a potenciálisan katasztrofális hatású idegmérge fölött, és hagyta, hogy mások is hozzájussanak.”

A brit kormány gyilkossági kísérlettel vádolta Oroszországot, és szankciókat jelentett be, köztük több diplomata kitiltását 2018. március 12-én.

2018: Charlie Rowley és Dawn Sturgess

2018. június 30-án Charlie Rowley egy üveg parfümöt talált egy kukában Salisbury-ben. Az üveget a barátnőjének, Dawn Strugess-nek adta, aki a csuklójára fújt az üveg tartalmából. A nő 15 percen belül rosszul lett, és pár napon belül meghalt. Rowley, aki szintén kapcsolatba került az anyaggal, túlélte a mérgezést, de azóta is komoly egészségügyi gondjai vannak.

A rendőrség később azt mondta, a pár ugyanazzal az idegméreggel került kapcsolatba, mint Szkripal és a lánya.

2020: Alekszej Navalnij

2020. augusztus 20-án Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék vezéralakja nagyon rosszul lett egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton. A gép kényszerleszállást hajtott végre, és Navalnijt egy omszki kórházba vitték, ahol mesterséges kómába helyezték. Két nappal később a férfit a berlini Charité kórházba menekítették.

2020. szeptember 2-án a német kormány azt mondta, hogy „megkérdőjelezhetetlen bizonyítékuk” van rá, hogy Navalnijt novicsokkal mérgezték meg. Navalnijt szeptember 22-én engedték ki a kórházból.

Jelenleg rehabilitáción vesz részt, azt mondja, vissza fog térni Oroszországba.