Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendeletben betonozta be a Liget-projektet a kormány


A Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum a Városliget szélén, Budapest, 2020. augusztus 10. (MTVA/Róka László)
A Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum a Városliget szélén, Budapest, 2020. augusztus 10. (MTVA/Róka László)

A kormány rendeletben gondoskodott róla, hogy a Fővárosi Önkormányzat ne tudja egy szabálymódosítással megakadályozni új építkezések megindítását a Városligetben. A főpolgármester szerint ez ellentmond a budapesti választói akaratnak, a kormány a párbeszéd hiányára hivatkozik.

Rendeletet adott ki a kormány szerdára virradó éjjel, a dokumentum a Városliget építési szabályairól rendelkezik, mégpedig úgy, hogy ha a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) vagy a Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) eltér a rendeletben foglaltaktól, akkor a rendelet az erősebb, az abban leírtak érvényesülnek. A rendelet ezen felül kiterjeszti a Ligetre érvényes szabályokat a projekt megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükséges közigazgatási ügyekre is.

Ezzel lényegében lehetetlenné vált, hogy a Fővárosi Önkormányzat a VÉSZ módosításával akadályt gördítsen a Liget-projekt épületeinek.

Karácsony: A kormány újranyitja a Városliget-csatát

Karácsony Gergely főpolgármester Facebookon reagált a határozatra:

"A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük."

A Városliget beépítése már azóta vita tárgya, hogy ellenzéki vezetés került Budapest élére. A Liget-projekt a Fidesz-kormány egyik kiemelt ügye, azonban az ellenzék már az önkormányzati választások során is azzal kampányolt, hogy meg fogják akadályozni azoknak az épületeknek a felépítését a Városligetben, amelyeket még nem kezdtek el építeni.

Szerda délután módosítják a VÉSZ-t

A fővárosi közgyűlés szerda délután dönt a VÉSZ módosításáról, amely meggátolná a kormányt abban, hogy belekezdjen azokba az építkezésekbe ( Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház, Magyar Innováció Háza), amelyek még nem indultak meg.

Karácsony Gergely a bejegyzésében elmondta, hogy a kormányhatározat ellenére tartják magukat a korábbi ígéreteikhez, miszerint nem kezdődhetnek új építkezések a Ligetben.

"A Fővárosi Közgyűlés elé ma olyan javaslatot terjesztek, ami a programunknak, az elveinknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk"

– írta a főpolgármester szerdán.

A Fidesz civiljei tiltakoznak

A Fidesz-közeli Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKE) még kedden egy körlevelet küldött ki, amiben azt kérte, minél többen fejezzék ki a támogatásukat a Liget-projekttel kapcsolatban, ugyanis értelmezésük szerint Karácsony Gergely a VÉSZ módosításával „végképp ellehetetlenítené a park történelmi megújítását.”

"A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány pedig a lehető legtöbb embert próbálja összehívni, hogy minél nagyobb számban ki tudják fejezni a gyáva, szakmaiatlan és a nemzet számára rendkívül káros döntéssel szemben"

– írta a CÖF.

Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy „úgy megy ez mifelénk, hogy reggel Fürjes államtitkár tweetel egy jókorát, délelőtt a „civilségében” közpénzekkel kitömött CÖF mozgósítást rendel el a Fővárosi Közgyűlésre, délután a lakájtévé 3(!) stábra kér regisztrációt, éjjel a kormány pedig rendeletet fogad el. Ilyen, amikor hadrendbe állnak.”

Fővárosi fiatalok kisebb létszámú baráti találkozója a Városliget rétjén, Budapest, 2020. augusztus 20. (MTVA/Jászai Csaba)
Fővárosi fiatalok kisebb létszámú baráti találkozója a Városliget rétjén, Budapest, 2020. augusztus 20. (MTVA/Jászai Csaba)

A kormány szerint a rendelet csak helyet hagy a párbeszédnek

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta, hogy szerinte a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn.

„A fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye”

– mondta a miniszteri biztos.

Baán László elmondta, hogy a kormány továbbra is fenntartja azt az egyoldalú vállalását, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény: az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építését mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal. Ezen intézmények megvalósítását ugyanakkor a kormány továbbra is Budapest és a nemzet érdekeit kimagaslóan szolgáló fejlesztésnek tekinti, ezért türelemmel várja és szorgalmazza egy szakmai érveken és tényeken alapuló megállapodás létrejöttét, mondta a biztos.

XS
SM
MD
LG