Hogyan tud hatalomban maradni a tádzsik elnök lassan 30 éve

2020. október 21.

RFE/RL tádzsik szerkesztősége és a Current Time

Választások voltak Tádzsikisztánban. Az országot irányító vezető, Enomali Rahmon hatalomban lévő elnök ötödszörre indult a tisztségért. Megnéztük, hogy eddig kik voltak az ellenfelei. Enomali Rahmon lassan három évtizede Tádzsikisztán elnöke, kétszer kellett módosítani a tádzsik alkotmányt, hogy ez létrejöhessen.

Rahmon egy olyan választáson se nyert, amit a nyugati megfigyelők, tisztának, fairnek vagy demokratikusnak tartottak volna. Például azért, mert ritkán indult valódi ellenjelölt.

Enomali Rahmon újra 90 százalék feletti eredménnyel nyert, a Szabad Európa tádzsik szolgálata és a Current Time végigvette a korábbi választásokat, és a Rahmon ellen korábban induló jelölteket.

1994

Rahmon először 1994-ben indult az elnökségért. Két évvel előtte ugyan eltörölték az elnöki tisztséget Tádzsikisztánban, de 1994-re visszaállították. Enomali Rahmon 1992-1994 között a Legfelsőbb Tanács vezetője volt, ami akkor szintén az ország legmagasabb hivatali tisztségét jelentette.

A Rahmon ellen induló jelöltek

A választás alatt, 1992 és 1997 között polgárháború dúlt az országban, és Rahman fő ellenfele vitatta a végeredményt.

1999

A választásokat két évvel a polgárháború lezárulta után tartották. A háború végét a tádzsik kormány és az iszlamista vezetésű ellenzék közötti békemegállapodás jelentette. A választások után Tádzsikisztán módosította az alkotmányát, bevezették a hétéves elnöki mandátumot, amit egy ember csak egyszer tölthet be. De ez nem vonatkozott a hatalomban lévő Rahmonra, aki így később újra indulhatott.

Számos elnökjelölt kifogásolta, hogy a hatóságok akadályozzák őket az aláírásgyűjtésben, ami a hivatalos elnökjelöltséghez volt szükséges. Szafarali Kenjajev, a Szocialista Párt elnöke is indulni akart a választásokon, de nyolc hónappal előtte meggyilkolták az ország fővárosában, Dusanbében.

A Rahmon ellen induló jelöltek

A hivatalos adatok szerint Rahmon 97,6 százalékkal nyerte az 1999-es választásokat.

2006

TTadzsikisztán 2013-ban is módosította az ország alkotmányát, egy ciklus helyett két hétéves ciklust engedélyeztek az elnöknek.

A 2006-os volt az első olyan választás, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) megfigyelői is ellenőriztek. A megfigyelők szerint a választás nem felelt meg a demokratikus választásokra vonatkozó normáknak. Emellett hiába volt öt jelölt, nem volt valódi verseny az indulók közt.

A Rahmon ellen induló jelöltek

A tádzsik választási bizottság bejelentette, hogy Rahmon a szavazatok 79,3 százalékával nyert.

2013

Szaid Szaidov, a gazdag üzletember és korábbi ipari miniszter hét hónappal a választások előtt jelentette be, hogy Új Tádzsikisztán néven új pártot tervez alapítani. Nem sokkal később letartóztatták többek közt hamisítás és többnejűség vádjával. 29 éves börtönbüntetésre ítélték, jelenleg is ezt tölti. Támogatói szerint politikai okok miatt ítélték el.

Az EBESZ megfigyelőire hivatkozva az EU szerint a 2013-as választás nem felelt meg a demokratikus normáknak. Az Egyesült Államok szerint a választás nem volt szabad, fair és átlátható sem. Az Oroszország vezette Független Államok Közössége szerint viszont demokratikus volt a választás.

A Rahmon ellen induló jelöltek

A 9,1 milliós Tádzsikisztánban a szavazatok 84,2 százalékát kapta Enomali Rahmon 2013-ban.

2020

F2020-ban Enomali Rahmon ötödik alkalommal indult az elnökségért, ezúttal négy másik jelölt ellen. 2016-ban ugyanis a helyi parlament ismét megváltoztatta az alkotmányt, és Rahmont „Nemzetvezetőnek” szavazta meg. A Nemzetvezető pedig annyiszor indul az elnökválasztáson, ahányszor csak szeretne.

A négy ellenjelöltet a kormányt támogató pártok jelölték. Az ország egyetlen valódi ellenzéki csoportja, a Szociáldemokrata Párt bojkottálta a választást. Az IRPT-t 2015-ben betiltotta a helyi legfelsőbb bíróság. Vezetői és tisztségviselői közül többet bebörtönöztek, mások elhagyták az országot a kormány kemény fellépése során.

Legalább három független jelöltet akadályoztak meg az indulásban a 2020-as választások előtt.

A Rahmon ellen induló jelöltek