Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rólunk

Rólunk

Szabad Európa (RFE/RL): Cenzúrázatlan hírek. Minden platformon. Határok nélkül.

Küldetésünk: újságírói és szerkesztői függetlenség

Az RFE/RL a független hírek forrása, a felelősségteljes társadalmi vita színtere és a szabad véleménynyilvánítás fóruma 23 országban, ahol a szabad sajtó gyenge lábakon áll vagy a kormány korlátozza működését. A magyar szerkesztőség munkatársai a sajtószabadság, a közszolgálati tájékoztatás és a demokratikus alapelvek elkötelezett hívei. Munkánk során elsődleges célunk az objektív tájékoztatás, a tények befolyásoktól mentes bemutatása.

Az RFE/RL az Egyesült Államok adóhivatalánál a Sec. 501(c)3 jogszabály szerint bejegyzett privát, nonprofit szervezet. Költségvetését az Egyesült Államok kongresszusa biztosítja a United States Agency for Global Media (USAGM) független testületen keresztül. Az RFE/RL szerkesztői függetlenségét az Egyesült Államok törvényei védik.

Miért lehetünk függetlenek?

Függetlenségünk anyagi és szakmai oldalról is védett. A Szabad Európa internetes oldalán nincsenek reklámok. Így működésünk és annak finanszírozása nem függ hirdetőktől, illetve a hirdetők mögött álló gazdasági vagy politikai köröktől.

Szakmai szempontból is erős pajzs óvja szerkesztőségünket. Az RFE/RL működését szigorú amerikai törvények és irányelvek szabályozzák, amelyek objektivitásra és pártatlanságra törekvést írnak elő. Az egyik ilyen az amerikai nemzetközi tartalomszolgáltatást szabályozó törvény, a U.S. International Broadcasting Act, illetve a külföldön működő amerikai médiumokat összefogó ügynökség, a United States Agency for Global Media (USAGM) tevékenységét meghatározó jogszabály.

https://www.usagm.gov/who-we-are/oversight/legislation/international-broadcast-act-amendment/

https://www.federalregister.gov/documents/2020/06/15/2020-12696/firewall-and-highest-standards-of-professional-journalism

Az RFE/RL újságírói hitelességének alapvető garanciáját az amerikai szövetségi közlönyben (U.S. Federal Register) közzétett, „tűzfal” biztosítja, amely védi a szakmai munkát az amerikai kormányzati tisztviselők, köztük a USAGM vezetőjének befolyásától, ezzel is lehetővé téve az újságírók számára a legmagasabb színvonalú munkavégzést.

A "tűzfal" kulcsfontosságú abban, hogy az újságírók és szerkesztők hozhassák meg a végső döntést arról, milyen történeteket és hogyan dolgozzanak fel, ezzel biztosítva az olvasók bizalmát.

Az RFE/RL több mint hatszáz fős nemzetközi újságírói csapata ebben a független, pártatlan és kiegyensúlyozott szellemben dolgozik a prágai központban és minden országban, ahol jelen van.

Itt talál bővebb információt a küldetésünkről és újságírói elveinkről.

23 ország, 27 nyelv

Munkatársaink 23 országban 27 nyelven nyújtanak friss híreket és információkat. Az RFE/RL szolgáltatási területének 12 orosz nyelvű országán túl az orosz nyelvű területek 26 további országban elérhető a Current Time digitális tévéadás. Több mint 600 főállású újságíróval, 1300 külsős munkatárssal, 21 helyi irodával az RFE/RL a világ egyik legátfogóbb hírügynöksége.

Itt talál bővebb információt az RFE/RL idegen nyelvű szolgálatairól.

A frontvonalban

Munkatársaink a frontvonalban a veszélyekkel szembeszállva küzdenek a sajtó szabadságáért saját országukban.

Itt talál több információt a bajba került újságírókról.

Helyismeret

Az RFE/RL újságírói és szakértői a világpolitika meghatározó helyszíneiről szolgáltatnak saját és egyedi információt. A washingtoni és prágai központunk rendezvényei szintén a független tájékoztatást szolgálják.

Ha interjút kérne egyik munkatársunktól vagy szakértőink segítségére lenne szüksége, ezen a címen érhet el bennünket.

RFE/RL: működésünk számokban

27

nyelv

23

ország

37,1 millió

becsült heti felhasználószám (2021)

705 millió

látogató a RFE/RL weboldalain (2021)

667 millió

aktív Facebook-felhasználó (2021)

6,4 milliárd

megtekintés YouTube, Facebook, Instagram/IGTV csatornáinkon (2021)

Ha interjút kérne egyik munkatársunktól vagy szakértőink segítségére lenne szüksége, ezen a címen érhet el bennünket.

INFO

XS
SM
MD
LG