Elfogadta a szlovák kormány a Slovnaft harmincszázalékos különadóját

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2021. április 9-én Budapesten

Sikerült megegyeznie a szlovák kormánykoalíciónak, júniustól jöhet a harmincszázalékos különadó a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra. A Mol ugyanis a szokásos profitján túl napi két-hárommilliárd forintot kereshet épp az ukrajnai háború miatti orosz olajáresésen. A szlovák kormány ennek az extra haszonnak elkérné nagyjából a tizedét, és egy szociális csomagot finanszírozna belőle.

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy harmincszázalékos különadót vetnének ki a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra. A Slovnaft a Mol által vásárolt orosz olajat dolgozza fel, amelyen az ukrajnai háború miatt soha nem látott szinten profitálnak jelenleg.

„Ez az adó a háború miatt keletkezett nyereség megadóztatása” – jelentette ki Matovič. A szlovák pénzügyminisztérium az így befolyó pénzt egy 1,2 milliárd eurós szociális mentőcsomagra fordítaná.

Ehhez kapcsolódóan: Szlovákiában elvennék a nagy részét annak, amit a Mol most az orosz olajon kaszál

A pénzügyminiszter gyorsított eljárásban fogadtatná el a különadót, de koalíciós partnerük, a liberális Szabadság és Szolidaritás elsőre nem támogatta az ötletet. A szerdai kormányülésen azonban sikerült megegyezniük, a tervek szerint júniustól már fizetni is fogja a Mol helyi leányvállalata, írja az Új Szó.

Az Erste olajipari elemzője, Pletser Tamás adatai szerint a Mol mostani üzemi nyeresége napi 2,5-3 milliárd forinttal magasabb, mint a háború előtt, ez ráadásul csak a finomítói és nagykereskedelmi üzletágra értendő. A teljes érvelést a G7-en olvashatja. Az új szlovák különadóból származó közbevételt éves szinten 280-290 eurósra (jelenlegi árfolyamon durván 110 milliárd forintosra) tervezték.

A pénzügyminiszter szerint már egyeztetett a Slovnafttal is a tervről, a cég szerint az új adótól nem fog emelkedni az üzemanyagok ára. Szlovákiában nincs hatóságilag rögzített benzinár, mert az egyik kormánypárt elutasítja, emellett a Mol – pontosabban a Slovnaft – szerint ez ellátási hiányt okozhatna Szlovákiában.

Ehhez kapcsolódóan: Milliárdokat kér a magyar kormány az EU-tól az orosz olaj feladásáért