Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovákiában elvennék a nagy részét annak, amit a Mol most az orosz olajon kaszál


Hernádi Zsolt Mol-vezér mellett Orbán Viktor és Csányi Sándor Budapesten 2020. március 10-én
Hernádi Zsolt Mol-vezér mellett Orbán Viktor és Csányi Sándor Budapesten 2020. március 10-én

A szlovák állam harmincszázalékos adót vetne ki a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra. Elvileg csak addig, amíg kiugróan sokat keres a cég az ukrajnai háború miatt bezuhant árú orosz olajon. Az üzemanyagok ára a Slovnaft szerint az új adótól sem változna Szlovákiában. Mindez egyelőre csak javaslat, még nem egyértelmű, hogy meglesz-e hozzá a parlamenti többség.

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter bejelentette, hogy harmincszázalékos különadót vetne ki a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra – írta a Paraméter.sk. A Slovnaft a Mol által vásárolt orosz olajat dolgozza fel, amelyen az ukrajnai háború miatt soha nem látott szinten profitálnak jelenleg.

„Ez az adó a háború miatt keletkezett nyereség megadóztatása” – jelentette ki Matovič. A szlovák pénzügyminisztérium az így befolyó pénzt a szegényebbeket megsegíteni tervezett szociális csomagra fordítaná.

A minisztérium szerint csak a Slovnaft a szokásos hasznához képest éves szinten nagyjából plusz egymilliárd eurós (ami forintban most 385 milliárdot tesz ki) nagyságrendet kaszálhat a bezuhant árú orosz olajon. Legalábbis erre utal, hogy éves szinten 280-290 millió eurót várnak az új adótól Szlovákiában.

Korábban az orosz olaj két–négy dollárral volt csak olcsóbb hordónként a világpiaci olajárnál. A háború óta viszont 30-35 dollárral lett kevesebb, miközben a legtöbb finomítói termék világpiaci ára is megemelkedett.

A pénzügyminiszter szerint már egyeztetett a Slovnafttal is a tervről, a cég szerint az új adótól nem fog emelkedni az üzemanyagok ára. Szlovákiában nincs hatóságilag rögzített benzinár, mert az egyik kormánypárt elutasítja, a Mol – pontosabban a Slovnaft – szerint ez ellátási hiányt okozna Szlovákiában.

A javaslatot a pénzügyminiszter szerdán nyújtja be a kormány elé, ezután kerülhet később a parlament elé, írja az Új Szó. A pénzügyminiszter gyorsított eljárásban fogadtatná el a különadót, de koalíciós partnerük, a liberális Szabadság és Szolidaritás egyelőre nem támogatja az ötletet a Paraméter.sk szerint.

Az Erste olajipari elemzője, Pletser Tamás adatai szerint a Mol mostani üzemi nyeresége napi 2,5-3 milliárd forinttal magasabb, mint a háború előtt, ez ráadásul csak a finomítói és nagykereskedelmi üzletágra értendő. Szerinte az olajembargó elleni magyar vétónál valójában szó sincs ellátásbiztonságról, az ország ellátható lenne üzemanyaggal még egy esetleges gyors leválás esetén is. A teljes érvelést a G7-en olvashatja.

Lényegében ugyanezt mondta Huff Zsolt, a Mol-csoport downstreamigazgatója a Portfolio.hu-nak. Annyit tett hozzá, hogy az optimális finomítói kihasználtsághoz azért jobban jönne nekik valamekkora átmeneti idő. „Ha most egy teljesen nem orosz olajra épülő ellátásra lenne szükség, meg lehet oldani, de hogy hosszú távon megbízható legyen, és egy év múlva ne azzal kelljen a sajtóban szerepelni, hogy megállt Százhalombatta, mert kilyukadt, eldugult stb., ahhoz sokkal nagyobb óvatosságra van szükség” – állította.

FRISSÍTÉS
Sikerült megegyeznie a szlovák kormánykoalíciónak, júniustól jöhet a harmincszázalékos különadó a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra. A Mol ugyanis a szokásos profitján túl napi két-hárommilliárd forintot kereshet épp az ukrajnai háború miatti orosz olajáresésen. A szlovák kormány ennek az extra haszonnak elkérné nagyjából a tizedét, és egy szociális csomagot finanszírozna belőle.
Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter kedden jelentette be, hogy harmincszázalékos különadót vetnének ki a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra. A Slovnaft a Mol által vásárolt orosz olajat dolgozza fel, amelyen az ukrajnai háború miatt soha nem látott szinten profitálnak jelenleg.​
„Ez az adó a háború miatt keletkezett nyereség megadóztatása” – jelentette ki Matovič. A szlovák pénzügyminisztérium az így befolyó pénzt egy 1,2 milliárd eurós szociális mentőcsomagra fordítaná.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG