Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fővárosi választáson is elindul Magyar Péter pártja


Képünk illusztráció; április 26-án készült Magyar Péterről Budapesten, a Belügyminisztérium előtti tüntetésen
Képünk illusztráció; április 26-án készült Magyar Péterről Budapesten, a Belügyminisztérium előtti tüntetésen

Olyan eredményt szeretnének elérni, hogy nélkülük sem a kormánypártoknak, sem az ellenzéknek ne legyen többsége a fővárosi közgyűlésben - mondta Magyar Péter Sümegen.

Azt mondta, nincs elég idejük arra, hogy főpolgármester-jelöltet indítsanak, és hogy meglegyen a Fővárosi Közgyűlésben a többségük. „Pedig lehet, hogy jó eséllyel indulhatnánk” – idézte Magyar Pétert a hírről először beszámoló 444. Listát viszont állítanak, és Magyar szerint olyan eredményt érnek el, hogy nélkülük sem a kormánynak, sem az ellenzéknek nem lehet majd többsége a Fővárosi Közgyűlésben.

„Egy módon tudnak többséget szerezni: ha összenő, ami összetartozik, és a DK és a Fidesz nagykoalícióban fog kormányozni.”

Ha ez összejönne, akkor Magyar szerint a többi párt „vagy olyan döntéseket terjesztene a közgyűlés elé, amelyek a főváros érdekét szolgálják, vagy kijönnek a napra, Gyurcsány és Orbán kezet fog, és mennek előre a lenini úton”.

Ehhez kapcsolódóan: A teljes fővárosi Fideszt lecseréli Orbán Viktor a helyhatósági választásokra

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, tavaly decemberben, alig fél évvel az önkormányzati választás előtt írta át a választási szabályokat a parlament fideszes többsége, megszavazva a Mi Hazánk javaslatát. Az ötletet, hogy állítsák vissza a tisztán listás választást a fővárosban, eredetileg a volt SZDSZ-es Fodor Gábor vetette fel még ősszel az Indexnek írt publicisztikában. Érvelése szerint a több mint húsz éven keresztül működő listás választási rendszer visszaállítása arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat.

A Fidesz először azt felelte szerkesztőségünk kérdésére, hogy „a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés”. Decemberre meggondolták magukat, mégis megszavazták a parlamentben a javaslatot, visszaállították a listás választási rendszert Budapesten.

Az így módosított szabályok szerint az a párt állíthat fővárosi listát, amelynek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít Budapesten. Polgármesterjelölt az lehet, akit

  • a tízezernél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább három százaléka,
  • a tízezer lakost meghaladó, de százezernél kevesebb lakosú településeken háromszáz választópolgár, míg
  • a százezernél több lakosú nagyvárosokban legalább ötszáz választópolgár ajánl.

Miután Magyar Péter azt mondta Sümegen, hogy nem állítanak főpolgármester-jelöltet, a fővárosi listaállításhoz a Tisza Pártnak legkevesebb három kerületi polgármesterjelöltet kell indítania, erre pedig nem sok idejük maradt. A szabályok szerint a képviselőjelölteket, a polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb május 6-ig kell bejelenteni a választási bizottságnál. A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listák leadási határideje május 7.

A Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 45, a Tisza Párt 25, a DK–MSZP–Párbeszéd 9, az MKKP 6, a Momentum és a Mi Hazánk 4, a Mindenki Magyarországa Néppárt 2, a Jobbik és az LMP 1 százalékon áll.

A teljes népességen belül 32 százalékon áll a Fidesz és 17 százalékon a Tisza Párt – közölte a HVG.

A Szabad Európa hetente jelentkezik kampány-összefoglalóval, és külön rovatban számol be az EP-választás, valamint a helyhatósági választás legizgalmasabb híreiről.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG