Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fővárosi választási rendszer átalakítása és a szuverenitásvédelmi törvénycsomag is átment a parlamenten


Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án
Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén az őszi ülésszak nyitónapján, 2022. szeptember 26-án

Kevesebb mint hét hónappal az önkormányzati választás előtt írta át a parlament a fővárosi választási rendszert. Karácsony Gergely főpolgármester a hírre tárgyalásra hívta a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit. A szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomag elfogadásához még ellenzéki voksok is segítették a Fidesz-KDNP-t.

A Mi Hazánk javaslatát, amely átalakítja a fővárosi választási rendszert, a parlament 135 szavazattal 40 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadta el. Az új szabályok már a jövő júniusban esedékes önkormányzati választáson érvényben lesznek. Ez azt jelenti, hogy nem a kerületi polgármesterek kerüljenek be a Fővárosi Közgyűlésbe, hanem 32, listán választott képviselő.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a ezek után a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget sem a Fővárosi Közgyűlésben.

A főpolgármester szerint ez a négy éve tartó Budapest-ellenes politika újabb fejezete. Mint a Facebookon írta, tárgyalásra hívja a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit, hogy zárják le a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokat.

Megszavazta az Országgyűlés az Alaptörvény tizenkettedik módosítását is, és ehhez a kormánypártok még ellenzéki támogatást is kaptak, a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot ugyanis 140 szavazattal, 50 ellenében fogadta el a parlament.

A törvénycsomag, amelyet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője terjesztett be, lehetővé teszi, hogy az eddiginél súlyosabb szankcióval, akár börtönnel sújtsák a kampányban külföldi pénzt elfogadó pártokat, valamint létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A szervezet vezetőjét Orbán Viktor javaslatára nevezi ki Novák Katalin köztársasági elnök.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG