Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A teljes fővárosi Fideszt lecseréli Orbán Viktor a helyhatósági választásokra


Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés
Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés

Egyetlen regnáló kormánypárti kerületi polgármester és kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlésbe bejutott képviselő sem kapott bejutó helyet a Fidesz még nem nyilvános budapesti listáján – értesült több forrásból a Szabad Európa. Eközben Zuglóban még tovább bonyolódik a helyzet az ellenzék szempontjából.

Teljes sorcserét hajt végre a fővárosi Fideszben Orbán Viktor – mondta el a Szabad Európának több, egymástól független forrás. Információink szerint a Fidesz még nem nyilvános fővárosi listájának első három helyén Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt, Sára Botond, a párt VIII. kerületi polgármesterjelöltje, illetve Böröcz László, a Fidesz I. kerületi polgármesterjelöltje szerepel.

Ők fővárosi viszonylatban ismert és rutinos politikusnak számítanak, a lista további helyein azonban sok olyan jelölt szerepel, akik forrásaink szerint még a budapesti Fideszben is jórészt ismeretlenek. A teljes listát nem ismerjük, de az első húszban forrásaink szerint többek között Gyurákovics Andrea, ifjabb Takaró Mihály, Radics Béla, Szarvas Attila, Szilágyi Demeter és Dudás Zoltán szerepel. A Fidesz regnáló kerületi polgármesterei sem kapnak befutó helyet, nincsenek az első húszban.

Új seprűk

Forrásaink szerint több fiatal, kezdő, a Fidelitasban vagy kerületi külsős bizottsági posztokon dolgozó fideszes kerülhet így helyzetbe, míg olyan „nagy öregek”, mint Wintermantel Zsolt valószínűleg kénytelenek lesznek közgyűlési karrierjük (legalább ideiglenes) végével szembenézni.

Szentkirályi Alexandrával jön a sorcsere vagy „megújulás”
Szentkirályi Alexandrával jön a sorcsere vagy „megújulás”

A változásról eltérő interpretációkat hallottunk. Van, aki szerint „ez a fővárosi Fidesz kinyírása”, más azt mondta, „Szentkirályi Alexandra vezetésével megújul a budapesti Fidesz”. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a változásnak két oka biztosan van: egyrészt Orbán Viktor vélhetően úgy ítélte meg, hogy a kerületi fideszes polgármesterek túl önállóak voltak, másrészt a kormányfő a párt budapesti sikertelenségét is megelégelhette.

Utóbbi egyáltalán nem lenne meglepő Orbán Viktortól, ismert volt például, hogy a 2014-es választások előtt – mint akkor a HVG megírta – a párt kihelyezett frakcióülésén öt választókerületi elnököt váltott le, mert úgy ítélte meg, hogy a Fidesz nem áll elég jól ezeken a helyeken. A változást egyébként már előre jelezhette, hogy április 11-én Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke a leköszönő Láng Zsolt helyett, akit tavaly elvileg két évre választottak meg. Az ügyben kerestük a Fidesz fővárosi szervezetét, ha válaszolnak, közölni fogjuk.

Donáth Anna is listavezető lehet

Szintén a helyhatósági választásokkal kapcsolatos hír, hogy információink szerint az LMP önálló polgármesterjelölttel és egyéni képviselőjelöltekkel indul Zuglóban. Így Horváth Csaba regnáló MSZP-s polgármester és momentumos kihívója, Rózsa András, a Fidesz indulója Borbély Ádám és Harsányi Levente színész mellett még egy ötödik jelölt is ringbe szállhat.

Ugyancsak a választásokkal kapcsolatos friss hír, hogy a Szabad Európa információi szerint Donáth Anna lesz a Momentum fővárosi listavezetője – ezt érdekes módon nem jelentették be a párt pénteki kampánynyitóján. Egy momentumos politikus ezzel kapcsolatban azt mondta lapunknak, hogy „minden valószínűség szerint Donáth Anna lesz a listavezető, de erről formális döntés még nincs”. A hír azért is érdekes, mert Donáth Anna elvileg a Momentum EP-képviselő-jelöltje is.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG