Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átcsoportosított 220 milliárd forintnyi forrást a kormány


Utasok érkeztek a főváros Déli pályaudvarára a MÁV Csoport Siemens Desiro szerelvényén 2020. július 4-én. (MTVA/Jászai Csaba)

A turizmus az egyik fő nyertese a hétfőn megjelent kormányzati forrás-átcsoportosításnak, a fedezetet döntően a Gazdaságvédelmi Alap adja.

Több mint 200 milliárd forintot csoportosított át a kormány, derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből. A Miniszterelnökség beruházásraira és sportakadémiák fejlesztésre is jut pénz.

A rendelet szerint átcsoportosítottak:

 • 185,4 milliárd forintot a Gazdaságvédelmi Alapból;
 • 2,05 milliárd forintot a Központi Maradványelszámolási Alapból;
 • 26,41 milliárd forintot a Járvány Elleni Védekezési Alapból;
 • 7,1 milliárd forintot pedig a Miniszterelnöki Kormányiroda tartalékok Rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékából vettek ki.

42 milliárd a turizmusnak

A rendkívüli kormányintézkedések 7,1 milliárdját egy az egyben megkapta Bethlen Gábor Alap, a magyar állam határon túli szervezetek támogatását lebonyolító szervezete. A gazdaságvédelmi alap 185 milliárd forintjából többek között nagyobb összegű plusz forrást irányítottak át még a következő jogcímeken:

 • 15 milliárd forintot kap a Miniszterelnökség igazgatása beruházásokra.
 • A Nemzeti Olimpiai Központ 1,1 milliárdot dologi kiadásokra és 1,6 milliárdot beruházásokra.
 • 21 milliárd forintot kapott a vasút a pályahálózat működtetésére, valamint 29 milliárdot a személyszállítás költségeinek megtérítésére. 32 milliárd forintot osztottak ki az autóbusszal végzett személyszállítás megtérítésére. (Ez jellemzően olyan kiadásokat takar, mint például a kedvezményes jegyek „kedvezmény” részének megtérítése a szolgáltató felé.)
 • 11 milliárd jutott a sportakadémiák támogatására.
 • 42 milliárd forintot kap a Miniszterelnöki Kabinetiroda a turisztika fejlesztésére.

A járvány elleni védekezési alapból kap többek között:

 • 15 milliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma a gyógyító-megelőző ellátás intézetekre.
 • Több mint 5 milliárdot kap a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

473 millió várfelújításra

Egy másik rendeletben, amelyet szintén tegnap hirdettek ki, 473 millió forint plusz forrást biztosított a kormány a a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a soproni Várfalhoz kapcsolódó Múzeumnegyed és a Romkert fejlesztésére.

13 milliárd a szemétfelszámolásra

13 milliárd forint forrást biztosít a kormány az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020. évben megvalósítandó első ütemére. A program célja a elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása.

3 milliárd forint a terror elleni harcra

Ezek mellett a kormány jóváhagyta még a Belügyminisztérium számára a terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások alcím 3 milliárd forinttal történő túllépését.

XS
SM
MD
LG