Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlépte az egymilliót a járvány halálos áldozatainak száma


Moszkva (Oroszország), 2020. szeptember 29.
Moszkva (Oroszország), 2020. szeptember 29.

A fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 33 milliót. Magyarországon kedd reggelre újabb 8 beteg veszített életét, és 851-gyel nőtt a beazonosított esetek száma. Csaknem húszezer magyarról tudják, hogy jelenleg is vírushordozó.

Zárva maradnak a magyar határok október elseje után is - jelentette be Szjjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a vírus utánpótlását szeretnék elvágni a belépési korlátozásokkal. „Mi úgy ítéljük meg, hogy a határainkon korábban életbe léptetett korlátozó intézkedések feloldása a járványügyi helyzet romlásához vezetne, és ez ellentétes azzal a célunkkal, amely úgy szól, hogy Magyarországnak működnie kell” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a visegrádi országok számára viszont érvényben maradnak az enyhítések.

Oltások

Sokan kérik az influenza elleni oltást, miután a kormány bejelentette, hogy idén a járvány elkerülése érdekében mindenkinek ingyenessé teszik a vakcinát. Ezt azonban csak egészséges emberek kaphatják meg, ennek ellenőrzésére vagy az igénylők tesztelésére azonban nincs lehetőség - írja a Népszava. A lapnak Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alelnöke azt mondta, nem lehet negatív tesztet kérni a beérkezőktől, továbbá aggályos, hogy az oltással éppen a legveszélyeztetettebb korosztályt hívják be a rendelőkbe, pedig nem szabadna ilyen kockázatnak kitenni őket.

Másképp pakoljuk a kosarat

Átalakultak a fogyasztói szokások a járvány betörésével - állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A NAK alelnöke az InfoRádióban számolt be arról, hogy a korábbiakhoz képest tervezettebben vásárolnak a fogyasztók, sokan listákkal a kezükben érkeznek a boltokba és a nézelődés szinte megszűnt, a vásárlók rövid időt töltenek az üzletekben, és ez felelősségteljes magatartásnak számít- tette hozzá Süle Katalin.

Visszaélések

Jelentősen megnőtt a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkező, online vásárlással kapcsolatos panaszok száma. „Az elmúlt időszakban megjelentek a koronavírussal kapcsolatos félrevezető, szélsőséges reklámok, de emellett étrend-kiegészítő vásárlásával és online szállásfoglalással kapcsolatban is érkeztek panaszok” - írta a hivatal.

Külföld

Az Egészségügyi Világszervezet egy 120 millió gyorsteszt elkülönítésről szóló tervezetről döntött. A WHO ezeket a szegényebb országok között osztaná szét. Az antigén alapú gyorstesztek ára nem érné el a 4 és fél eurót (1700 forintot). A teszteket hat hónapon belül biztosítják. A program mintegy 513 millió euróba kerül, ennek azonban csak töredéke áll rendelkezésre jelenleg.

200 millió gyorsteszt kiszállítására tett ígéretet az Egyesült Államokban Donald Trump. Az amerikai elnök azt mondta, hogy a szövetségi kormányzat által biztosított tesztcsomagok szétosztását a következő napokban meg is kezdik. 100 millió tesztet a tagállamoknak osztanak ki, 50 milliót a különösen sérülékeny közösségeknek juttatnak el, 18 millió tesztcsomagot az idősotthonok, 10 milliót a hospice-szolgáltatók és az otthoni ápolásban részt vevők, valamint egymilliót az afroamerikaiakat oktató, úgynevezett történelmi fekete főiskolák és az indián őslakosok oktatási intézményei kapnak majd.

Szükségállapot kihirdetését fogja kérni a kormánytól a cseh egészségügyi miniszter. Roman Prymula szerint a járvány erősödése miatt van erre szükség, mint fogalmazott: „ezt mindenképpen meg kell tennünk. Anélkül nincs sok esélyünk”.

Tovább szigorítana Szlovákia. A kormány várhatóan szeptember 30-án dönt a vészhelyzet kihirdetéséről - számolt be erről Igor Matovic szlovák kormányfő a Központi Válságstáb ülése után. Ha megszavazzák a korlátozásokat, akkor októbertől betiltják az összes tömegrendezvényt, kivéve az esküvőket, keresztelőket és temetéseket, valamint az önkormányzati üléseket. Abban az esetben is lehetőség lenne rendezvényt szervezni, ha a szervezők biztosítani tudják, hogy az összes résztvevő negatív teszteredménnyel rendelkezik. A javaslat szerint ismét korlátoznák a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken, de csak azok az éttermek és bárok maradhatnának nyitva, amelyek ülőhellyel rendelkeznek. Szigorodnának a maszkviselés szabályai is: kül- és beltéren egyaránt kötelezővé tennék az arc eltakarását, ha nem tartható a két méteres távolság.

Hollandia is bekeményített: az elkövetkezendő három hétben csak zártkapus sportesemények megrendezését engedélyezik, a mérkőzéseken nézők nem vehetnek részt. A szabadtéri rendezvényekre is létszámkorlát lépett életbe, 40 fő felett már nem lehet megtartani az eseményt. A kormány ezen kívül arra kérte a kereskedelem szereplőit, hogy vezessenek be olyan vásárlási időablakot, amikor csak a veszélyeztetett korosztály vásárolhat. Mark Rutte holland miniszterelnök arra kérte a munkáltatókat, hogy ahol lehetséges, térjenek át az otthoni munkavégzésre. A szigorítások egyelőre három hétig érvényesek, de bármikor meghosszabbíthatóak.

Németországban akár a 19.200 főt is megközelítheti a napi új esetek száma - erről Angela Merkel beszélt a Bildnek. A német kancellár szerint sürgős beavatkozásra van szükség, olyan intézkedéseket kell meghozni, amivel működésben lehet tartani a gazdaságot, valamint az iskolákat és óvodákat is. Sajtóértesülések szerint a javaslatcsomag a tesztelési gyakorlat és a karanténszabályok átírását tartalmazná. Az új stratégia október közepére készülhet el. Németországban több mint 288 ezer fertőzöttről tudnak.

Jelentősen visszaestek a francia esetszámok. Hétfőn 4 070 új beteget diagnosztizáltak, míg az azt megelőző napokban 11.123 és 14.412 fertőzöttet azonosítottak. Franciaország egyébként a második legveszélyeztetettebb európai ország, csaknem 578 ezer fertőzöttről és 32 ezer halálos áldozatról tudni.

Lelassult a járvány terjedése Nagy-Britanniában is. A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint 4 044 új megbetegedést regisztráltak 24 óra alatt, míg korábban a napi hatezret is elérte a pozitív esetek száma. Vélhetőleg nem a laborok hétvégi leállása tükröződik a kedvezőnek tűnő adatokban.

Szerbia lazít a szabályokon, a válságstáb engedélyezte a vendéglátóhelyek hosszabb nyitvatartását. A törzs indoklása szerint Szerbia sikeresen küzdött a járvánnyal szemben, az emberek fegyelmezettségét pedig jutalmazni kell, ezért kilátásba helyezték, hogy a jövőben a tömeges rendezvényeken részt vevők számának növelését is engedélyezhetik.

XS
SM
MD
LG