Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ítélet a Magyarországra menekített Gruevszki ellen


Korábbi fotónkon Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő a kiadatási eljárása után, Budapest, 2019. június 27.
Korábbi fotónkon Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő a kiadatási eljárása után, Budapest, 2019. június 27.

Az észak-macedón bíróság nem jogerősen másfél év börtönbüntetésre ítélte a volt konzervatív pártelnököt, Nikola Gruevszkit. A macedón ex-miniszterelnök 2018-ban menedékjogot kapott Magyarországon, akkor luxusautók jogellenes vásárlásáért ítélték el.

A most lezárt az eljárásban a vád szerint a macedón ex-miniszterelnök 2013-ban utasítást adott arra, hogy tüntetők törjenek be a szkopjei fővárosi önkormányzatba és akadályozzák meg, hogy az ellenzék gátat vethessen Gruevszki városátépítési tervének.

Féltucat eljárás

A bíróság a vádlott távollétében hozta meg az ítéletet szeptember 29-én, a határozat értelmében a 2013-as tüntetés felbujtójaként és szervezőjeként találták bűnösnek Nikola Gruevszkit. Hat társát, köztük a korábbi közlekedési miniszterét is, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészség és a védelem is fellebbezett, az ítélet egyelőre nem jogerős. Az ügy 4 éve húzódik.

Gruevszki ellen négy másik ügy is folyamatban van, a többi közt korrupció, hivatali visszaélés és választási csalás ügyében kellene még bíróság elé állnia.

A volt kormányfő elleni vádak egy 2015-ös lehallgatási botrányból pattantak ki, amiben mintegy 20 ezer ember, köztük politikusok, rendőrök, bírók, újságírók és külföldi diplomaták telefonbeszélgetéseit rögzítették illegálisan.

2016-ban előrehozott választást tartottak, a miniszterrelnöki tisztséget akkor már tíz éve betöltő Gruevszkit pedig a szociáldemokrata Zoran Zaevra cserélték az észak-macedónok.

Korábban is elítélték

Az ex-miniszterelnököt először 2018. májusában találták bűnösnek, akkor a vád szerint mintegy 600 ezer eurónyi közpénzből vásárolt magán célra Mercedesek autókat. A hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az ítélethozatalt követően Gruevszki Magyarországra menekült, ahol menedékjogot kért és kapott. Abban a félévben 165-en kértek menekültstátuszt Magyarországon, de ez idő alatt mindössze csak négy kérelmet hagytak jóvá, az egyik Gruevszkié volt.

Egyike a számos találkozónak: Nikola Gruevszki akkori macedón kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament épületében, Budapest, 2015. november 20.
Egyike a számos találkozónak: Nikola Gruevszki akkori macedón kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament épületében, Budapest, 2015. november 20.

Magyar kapcsolatok

Gruevszki azt mondta, azért választotta Magyarországot, mert a NATO, valamint az Európai Unió tagja, és független intézményekkel rendelkező ország. Mint arról a Magyar Narancs 2018-ban beszámolt, a szimpátia kölcsönös. Orbán Viktor 2016. november végén a Parlamentben fogadta macedón kollégáját, közvetlenül az ottani választások előtt, ráadásul a fideszes Gulyás Gergely és Németh Zsolt mellett ő is személyesen kampányolt az országban. Több nemzetközi fórumon is kiállt Gruevszki mellett, a menekültáradat feltartoztatójaként, a stabilitás őrzőjeként aposztrofálva politikustársát. A már elindult eljárások ellenére Gruevszki Orbán meghívólevelére hivatkozva kérte vissza bevont útlevelét.

2017-ben Habony Árpád köreihez sorolt Schatz Péter számos, Gruevszkihez kötődő médiacéget felvásárolt, melyekbe fura magyarországi cégekből is áramlanak hirdetési pénzek.

XS
SM
MD
LG