Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták Ruandában a Hotel Ruanda főhősét


Terrorizmus vádjával letartóztatták Paul Rusesabaginát, aki az 1994-es népirtás során több mint 1200 hutu és tuszi menekült életét mentette meg. A Hotel Ruanda című film főhősét róla mintázták.

A ruandai kormány hétfőn letartóztatta a 66 éves Paul Rusesabaginát, hivatkozik a helyi rendőrségre az AP amerikai hírügynökség. Többféle, terrorizmussal összefüggő bűncselekménnyel vádolják, de hivatalosan még nem történt vádemelés.

Hétfőn bilincsben és maszkban mutatták be a sajtónak az ország fővárosában, Kigaliban. Azt nem árulta el a ruandai állam, hogy hol fogták el Rusesabaginát, csak annyit, hogy nemzetközi együttműködés keretében történt. A most elfogott volt szállodavezető 1996 óta külföldön élt, előbb Belgiumban aztán az USA-ban.

Rusesabagina egyébként ismert kritikusa a több mint húsz éve hatalomban lévő Paul Kagame elnöknek.

Az ellen felhozott vádak különösen súlyosak, a ruandai rendőrök szerint Rusesabagina különböző terrorszervezetek:

  • alapítója,
  • vezetője,
  • finanszírozója és
  • tagja.

Rusesabagina korábban tagadta a kormány vádjait, melyek szerint a terrizmust finanszírozná Ruandában. Ennek ellenére nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki rá Ruandában fegyvertelen, civil ruandaiak ellen elkövetett terrorizmus, gyújtogatás, emberrablás és gyilkosság vádjával.

A BBC még megjegyzi, hogy Ruandában Kagame elnök alatt számos ellenzéki vezetőt börtönöztek be, többen pedig elmenekültek az országból. Kagame szerint viszont tevékenységével pont, hogy az etnikai alapú gyűlölet feléledését akadályozza meg.

A Hotel Ruanda című film Paul Rusesabagina történetének állított emléket 2004-ben. A tíz évvel korábbi ruandai népirtás során a középosztálybeli hutu szállodaigazgató befoláyásával és különböző lefizetésekkel több mint 1200 menekült életét tudta megmenteni a fővárosbeli Mille Collines Hotelben.

A népirtást tűlélők egyik nagy helyi szervezete, az Ibuka korábban azt állította, hogy Rusesabagina eltúlozta a saját szerepét az említett ember megmentésében. Most egyik vezetőjük, Naphatal Ahishakiye szerint Rusesabagina pénzt kért a menekültektől azért, hogy megmentse őket. Illetve, hogy a férfi mostani letartóztatása jó hír a tűlélők számára.

Carine Kanimba, Rusesabagina lánya szerint apját Dubajból rabolhatták el, oda repült ugyanis előtte a férfi, írja az AP. Mással azonban nem tudta alátámasztani az állítását. Dubajból egyébként közvetlen repülőjáratot üzemeltet Kigaliba a RwandAir. Kanimba amiatt is aggódott, hogy az apja esetleg nem jut hozzá a magas vérnyomása miatt szedett gyógyszereihez. Kagame elnök tagadta, hogy elrabolták volna a férfit. Azt is bejelentette, hogy

"(Rusesabaginának) ruandaiak vére tapad a kezéhez."

és

"fizetni fog a bűneiért", írja a Washington Post.

Az USA is megszólalt az állampolgára ügyben. Az amerikai külügy nevében Tibor P. Nagy afrikai ügyekért felelős helyettes államtitkár törvényes, igazságos és transzparens eljárást, illetve emberi bánásmódot kért Rusesabaginának.

Ismerős hangvétel Ruandából
Letartóztatása után furcsa interjút adott Rusesabagina egy külföldi újságnak, a kenyai The East African-nak. Ebben az újság mintha nem kérdezte volna arról, hogy hogy vagy hol fogták el, bejelentette viszont, hogy kedvesen bánnak vele, igazságos tárgyalást vár és majd kiválasztja, hogy ki védje őt az eljárás során. Ruanda legnagyobb lapja, a The New Times hosszú véleménycikket közölt arról, hogy Rusesabagina "külföldi irányítói most a sebeiket nyalogatják". Illetve "tombolva lejáratókampányba kezdtek a ruandai kormány ellen", hogy bűnpártolásukat leplezzék, a férfi ugyanis teljesen biztosan terrorista.

A Hotel Rwanda Rusesabagina alapítvány pedig azt közölte, hogy a Rusesabagina nem beszélt arról, hogy Ruandába menne, közölte még a hírügynökség. Ők azt is közölték, hogy felesége felhívta a börtönt, de nem beszélhetett a férfjével, a férfi pedig ügyvédet sem kapott. A ruandai törvények szerint 15 napig tarthatják előzetes letartóztatásban, amit 90 nappal meg lehet hosszabbítani.

XS
SM
MD
LG