Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ne felejtsd el a maszkot: a diákok a járvány árnyékában


Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében maszkot viselő szerb iskolások egy tanórán az új tanév első napján Belgrádban, 2020. szeptember 1-jén.
Az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében maszkot viselő szerb iskolások egy tanórán az új tanév első napján Belgrádban, 2020. szeptember 1-jén.

Szeptember elsején több tízmillió tanuló tért vissza az iskolákba. Hátizsákjukat szokás szerint könyvekkel és írószerrel pakolták meg, ám ezúttal sokan maszkot és kézfertőtlenítőt is vittek magukkal az újjáéledő koronavírus-járvány miatt .

Az alapos takarítás, a társadalmi távolságtartás az osztálytermekben, ebédlőkben és a folyosókon, valamint az ütemezett játékidő új normalitássá válik az iskolákban. Minden országban keresik a módját, hogyan legyenek a gyermekek biztonságban tanulás közben is. Miután a tavaszi leállás sok helyen megzavarta az oktatást, a diákok most visszatértek, miközben a fertőzöttségi ráta ismét emelkedik egész Európában.

Sokan aggódnak amiatt, hogy az iskolákba és az irodákba való visszatérés az őszi influenzaszezonnal kombinálva új fertőzési hullámot okozhat. Egyes szülői és tanári szervezetek kifogásolták a tantermek újbóli megnyitásának tervét. Attól féltek ugyanis, hogy a vírus terjedése felgyorsul, míg más szülők megkönnyebbültek, hogy az élet visszatért a megszokott mederbe.

"Nagyon jó, hogy visszatérnek a szokásos rutinhoz" - mondta egy anya, Stephanie, mikor lányát a középiskolába vitte Saint-Leu-d'Esserentben, Párizstól északra. Arra a kérdésre, hogy aggódik-e a vírus terjedése miatt, azt mondta: "Legfeljebb a piacon tartok tőle. Nem lehet csak úgy abbahagyni az életet, de be kell tartani a szabályokat".

Az országok különböző módszereket alkalmaznak az iskolai fertőzés minimalizálása érdekében. Spanyolország mind a 17 régiója felelős saját back-to-school tervéért, bár mindenkinek be kell tartania a nemzeti szabályozásokat is, így például a hat évnél idősebb gyermekek számára kötelező maszkviselést. A dél-spanyolországi Ronda katolikus iskolájában például egymástól távolabb helyezték a padokat, a folyosókon pedig egyirányú közlekedést alakítottak ki, mielőtt szeptember 10-én újra megnyitják a kapukat.

"Kitettünk fertőtlenítő gélt, megmérjük a diákok testhőmérsékletét, és minden osztályban tágasabb helyet biztosítunk" - magyarázta az iskola igazgatója, Marta anya, aki a ruhája színéhez illő fehér maszkot visel.

Káosz és biztonsági intézkedések

A francia kormány szerint a válság nem állíthatja meg az emberek életét, Boris Johnson brit miniszterelnök szerint pedig az Egyesült Királyságban kulcsfontosságú, hogy megnyíljanak az iskolák.

A brit tanárszakszervezetek panaszkodtak az utolsó pillanatban bekövetkezett változások okozta káoszra, és hangsúlyozták egy B terv fontosságát arra az esetre, ha a második hullám bekövetkezik.

Az áprilisi globális koronavírus-járvány csúcsán az UNESCO szerint mintegy 1,5 milliárd gyermeket érintettek az iskolabezárások.

Szakértők szerint a koronavírus átvitelének kockázata az iskolákban attól függ, hogy mi történik a helyi közösségekben, milyen biztonsági intézkedéseket vezetnek be. A járvány terjedésének globális adatai azt mutatják, hogy a gyermekek és a fiatalok a COVID-19 megbetegedések csupán 1-2 százalékát teszik ki világszerte. A gyerekeknél a legtöbb eset enyhe vagy tünetmentes, kevés regisztrált halálesettel.

Németország és Svédország nyújt némi megnyugvást

Németországban, ahol augusztus eleje óta újból megnyíltak az iskolák, a koronavírus esetek aránya a 20 éven aluliak körében stabil maradt.

Svédországban az iskolák nyitva tartása nem okozott nagyobb fertőzési arányt a diákok körében, mint a szomszédos Finnországban, ahol az iskolák átmenetileg bezártak.

"Szeretnénk látni, hogy az iskolába visszatérnek a gyerekek, a munkahelyekre pedig a felnőttek, de mindezt úgy, hogy biztonságos legyen. Ugyanakkor egyetlen ország sem tehet úgy, mintha a járványnak vége lenne" - figyelmeztetett Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

Vissza a Roxfortba - másképp

Londonban a hagyományos szeptember 1-jei „Vissza a Roxfortba” elnevezésű ünnepet idén nem igazán bátorították. Több mint 20 éve a Harry Potter regény- és filmsorozat rajongói tömegesen öltöznek be, és gyűlnek össze az iskola első napján a mitikus kilenc és 3/4. vágánynál a Kings Cross vasútállomáson - azon a helyen, ahonnan Harry és barátai útnak indulnak a könyvekben.

Ám most az állomás és a helyi hatóságok arra figyelmeztették az embereket, hogy inkább ne jöjjenek el a járvány miatt. A film producerei inkább létrehoztak egy weboldalt, és arra bíztatták a diákokat, hogy küldjenek képeket magukról kedvenc Roxfort-ruhájukban és egyenruhájukban.

Fehéroroszország: tüntető diákok

Idősebb diákok százai bojkottálták a belarusz tanév kezdetét. Így reagáltak a száműzött ellenzéki vezető felhívására, hogy új választásokat és Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követeljék az augusztusi vitatott elnökválasztás után.

Számos állami fenntartású iskolát használtak szavazóhelyiségként, és tanárokat alkalmaztak a voksok számlálásához. Szeptember 1-jén az ellenzéki zászlókat lengető diákok az utcára vonultak, és több kollégium előtt gyűjtötték az aláírásokat.

A helyszínen készült videók tanúsága szerint több diákot őrizetbe vettek. Cihanouszkaja szerint a bojkottra azért volt szükség, hogy "megmutassa, hogy a fiatalok nem maradhatnak távol a fehéroroszországi eseményektől".

Oroszország: tanárok maszkban

A tanév kezdetén a hagyományos ünnepségeket törölték. Oroszország-szerte az iskolák bejáratánál megmérik az oda érkezők testhőmérsékletét, és a fertőtlenítésre antiszeptikus spray-ket és lámpákat használnak.

Putyin elnök országos tévés beszédében felszólította a diákokat, hogy tartsák be a vírusbiztonsági-szabályokat. A tanároknak kötelező maszkot viselniük a moszkvai iskolákban, ám a diákoknak nem muszáj. A pedagógusok tanítás közben az osztálytermekben levehetik a maszkjukat, feltéve, hogy biztonságos távolságot tartanak a gyerekektől.

Ukrajna: távoktatás is

Az ukrán oktatási minisztérium szerint 4,2 millió iskolás kezdte meg az új tanévet, köztük 428 ezer első osztályos tanuló. Azt nem közölték, hogy összesen hány iskola nyílt meg, miközben az ország több területén is küzdenek a koronavírus-járvánnyal.

A "vörös" COVID-19 zónában lévő iskoláknak továbbra is kötelező a távoktatás megszervezése. Az egészségügyi minisztérium szerint Ukrajna 490 körzetéből 21-ben vannak ilyen iskolák. Augusztus 31-én a nyugat-ukrajnai vörös zónában található Ivano-Frankivsk régió polgármestere elmondta, hogy az ottani iskolák csak szeptember 11-én nyílnak meg, így a diákoknak meghosszabbították a nyári vakációt.

Bulgária: szükség esetén távoktatási központok

Bulgária-szerte az iskolák szeptember 15-én nyílnak meg. Krassimir Valcsev oktatási miniszter augusztus 28-án azonban azt mondta, hogy az elkövetkező hetekben a helyzet megváltozhat - adta hírül a BTA hírügynökség.

Valcsev elmondta, hogy a diákok szükség esetén átállhatnak online órákra, a fertőzések számának alakulása alapján. Az iskoláknak hetente egyszer el kell mondaniuk a szülőknek a legfrissebb helyzetet. A minisztérium azt tervezi, hogy 15-20 iskola szeptember végétől vagy október elejétől szükség szerint távoktatási központtá alakulhat.

XS
SM
MD
LG