Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb amerikai szankciók a Nemzetközi Büntetőbíróság tagjai ellen


A Nemezetközi Büntetőbíróság Hágában, 2019. november 7-én.
A Nemezetközi Büntetőbíróság Hágában, 2019. november 7-én.

A bíróság azt vizsgálja, hogy amerikai katonák elkövettek-e háborús bűnöket Afganisztánban.

Újabb szankciókat léptetett életbe a Trump-adminisztráció a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze és egyik munkatársa ellen, akik azt vizsgálják, hogy amerikai katonák elkövettek-e háborús bűnöket Afganisztánban, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az újabb szankciók bejelentésekor „romlott és korrupt intézménynek” nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nem fogja hagyni, hogy az „törvénytelen módon kiterjessze joghatóságát amerikaiakra”.

Az új szankciók értelmében Fatou Bensouda főügyész és Phakiso Mochochoko, a joghatóság vezetőjének minden, Egyesült Államokban lévő vagyonát befagyasztják.

Az ICC márciusban adott felhatalmazást Bensoudának, hogy indítson nyomozást annak kiderítésére, hogy amerikai katonák vajon elkövettek-e háborús bűnöket a tálibok elleni harcok alatt Afganisztánban.

Pompeo azt is bejelentette, hogy azokat is meg fogják büntetni, akik anyagi segítséget nyújtanak Bensoudának vagy Mochochokonak. Az USA korábban már vízumkorlátozásokkal is büntette az ICC munkatársait.

Az ICC – amihez az Egyesült Államok soha nem csatlakozott – elfogadhatatlannak nevezte a szankciókat, és azt közölte, kiáll alkalmazottai és az ő küldetésük mellett.

Az Egyesült Államok azért nem csatlakozott a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, mert attól tartott, az intézmény politikai motivációjú eljárásokat indíthat amerikai tisztviselők és katonák ellen. Az USA egyike annak a több tucat országnak, amely nem csatlakozott a bírósághoz.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben alapították azzal a céllal, hogy háborús bűncselekmények, emberiesség elleni bűnök és népirtások ügyében vizsgálódjon olyan területeken, ahol az elkövetőknek amúgy nem kellene szembenézniük az igazságszolgáltatással.

A Trump-adminisztráció lépését civil szervezetek is elítélték. A szankciók „nem csak az ICC-t büntetik, de azokat a civileket is világszerte, akik az igazságért küzdenek a bíróság oldalán” - mondta Daniel Balson, az amerikai Amnesty International munkatársa. Szerinte az Egyesült Államok ezzel a lépéssel büntetlenséget garantál azoknak az amerikaiaknak, akiket háborús bűnök elkövetésével vádolnak Afganisztánban.

A nemzetközi jog szerinti legsúlyosabb bűnök alól senkinek nem lenne szabad felmentést adni, tette hozzá Balson.

Azt, hogy a jogsértők és kleptokraták büntetésére kitalált szankciókat háborús bűnökkel vádoltak védelmére használják, a jogi eszköz „lenyűgöző eltorzításának” nevezte Richard Dicker, a Human Rights Watch nemzetközi jogi igazgatója.

„A Trump-adminisztráció ezeket a szankciókat az igazságszolgáltatás akadályozása érdekében torzította el. Ezzel pedig nem csak a háborús bűncselekmények áldozataitól veszi el az igazságszolgáltatás lehetőségét, de mindenkitől, aki az elszenvedett atrocitások miatt a Nemzetközi Büntetőbíróságnál keresne igazságot”.

(Reuters, AP, AFP)

XS
SM
MD
LG