Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felmentették a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt vállalkozót


Marian Kočner, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozó a bíróság előtt.
Marian Kočner, a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt nagyvállalkozó a bíróság előtt.

Egyelőre csak a két gyilkost ítélték el.

Felmentették a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának megrendelésével vádolt nagyvállalkozót. Marian Kočner mellett a bazini bíróság felmentette Alena Zsuzsovát is, akit azzal vádoltak, hogy közvetítő szerepet töltött be a bérgyilkosságban. Magáért a gyilkosságért viszont elítélték Szabó Tamást. A korábban rendőrként dolgozó férfit társtettesként elkövetett kettősgyilkosság, tiltott fegyverviselés és magánlaksértés miatt 25 év börtönbüntetésre ítélték. A csütörtöki ítélethirdetésről a Paraméter számolt be. Az ítélet ugyanakkor nem jogerős, a tárgyalás a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Miután meghallották, hogy csak Szabót ítélték el, a Kuciak-család azonnal elhagyta a tárgyalótermet.

A bíró indoklásában elhangzott, hogy csak azt lehet elítélni, akinek a bűnösségét minden kétséget kizáróan bizonyítani lehet. A bíróság azt bizonyítottnak találta, hogy Kočner tervezte Kuciak és más újságírók lejáratását, sőt megfigyelésüket is finanszírozta. Ezek az újságírók ugyanis rendszeresen írtak Kočnerhez köthető gazdasági visszaélésekről, a nagyvállalkozó pedig ennek akart véget vetni. A bíróság ugyanakkor azt nem látta bizonyítottnak, hogy Kočner ténykedése összefüggésben lenne a gyilkossággal is. Azt a vádat sem találta kellően megalapozottnak a bíróság, hogy Zsuzsová tárgyalt volna bármiféle gyilkosságról Kočnerrel. Azt pedig, hogy a gyilkosságot valóban Kočner rendelte volna meg, mindössze egy tanúvallomás bizonyítja. Zsuzsová ellen szintén csak egy vallomás volt a bizonyíték.

Ezeket a vallomásokat az az Andruskó Zoltán tette, aki 15 évet kapott a Kuciak-gyilkosságban játszott szerepéért. Ő, miután vádalkut kötött az ügyészséggel, részletes beismerő vallomást tett. Andruskó szerint őt Zsuzsová kereste meg azzal, hogy szerezzen valakit, aki megölné Kuciakot, Kočner megbízásából. A ravaszt végül nem Andruskó húzta meg, hanem Szabó Tamás és Miroslav Marček, de Andruskó tudta, hogy a két férfi gyilkosságra készül. Marček beismerő vallomást tett, 23 év börtönbüntetést kapott végül. Szabó és Marček 40, illetve 35 ezer eurót kapott a gyilkosság végrehajtásáért.

Jan Kuciak szlovák újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát 2018-ban lőtték le otthonukban. Kuciakot a munkája miatt ölték meg, a gyilkosság nemzetközi botrányt keltett. A halálát követő tüntetések nyomán lemondott posztjáról Robert Fico miniszterelnök és kormányának több tagja is.

XS
SM
MD
LG