Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rejtélyes mikrofonokat és kamerát találtak a miskolci városházán


Alakszai Zoltán
Alakszai Zoltán

Négy éven át akár zárt üléseket és magánbeszélgetéseket is rögzíthetett az ülésteremben elhelyezett kamera és két mikrofon. Az eszközbeszerzésről a fideszes Kriza Ákos döntött a képviselők tudta nélkül.

A miskolci városháza közgyűlési termében egy bejárás során találtak rá arra a két mikrofonra és egy kamerára, amely a hivatalos közvetítőrendszertől függetlenül működött, közölte augusztus végén a Miskolci Önkormányzat hivatalos lapja.

„A kamera a képviselőkkel szemben volt elhelyezve, a két mikrofon szintén igen jó minőségű: így ezekkel az eszközökkel szinte bármit rögzíteni lehetett, ami a teremben történt”, mondta Petruskó Norbert a Szabad Európának. A Polgármesteri Hivatal szóvivője azt is elmondta, hogy egy külön helyiségben megtalálták azokat az eszközöket is, melyekkel a felvevőket kezelni lehetett. A most megtalált berendezéseket azonnal eltávolították.

2016-ban szerelték be a rendszert

A megfigyelő eszközök felfedezése után indított vizsgálat feltárta, hogy azokat 2016 augusztusában vásárolták Kriza Ákos akkori fideszes polgármester kérésére, Alakszai Zoltán akkori Fidesz-frakcióvezető engedélyével. A beszerzés 3,7 millió forintba került, ám a mikrofonokról nem szóltak a képviselő-testületnek. Azt, hogy az eszközöket az előző városvezetés szereltette be, nem is tagadja a Fidesz.

Hollósy András, a Fidesz–KDNP szóvivője, az Észak-Magyarországnak azt mondta, az eszközök kizárólag a közgyűlési jegyzőkönyvek elkészítését segítették. Szerinte a „termében jól látható helyre felszerelt eszközöket 2016 óta nézték a baloldali képviselők, de mindeddig semmilyen problémájuk nem akadt velük.” Hollósy úgy véli, a jelenlegi városvezetés csak a gazdasági nehézségekről, a lakbérek és a közösségi közlekedés díjainak emeléséről akarja elterelni a figyelmet.

Szopkó Tibor, a Velünk a Város képviselője különösen aggályosnak tartja az esetet, mert nem tudni, hogy a most megtalált eszközök milyen célból kerültek az ülésterembe, ahogy az is rejtély, hogy azok mit rögzítettek, és hogy a felvételek vajon hova kerültek. A képviselő szerint készülhettek felvételek zárt ülésekről, magánbeszélgetésekről, de az összellenzéki Velünk a Város frakcióüléseit is ebben a teremben tartják.

„A koronavírus-járvány miatt hónapokig nem ülésezhetett személyesen a képviselő-testület. A korlátozások utáni első ülés előtt tartottak a kollégák egy bejárást, ami során ellenőrizték, hogy működik-e minden. Ennek során fedezték fel, hogy egy kamera és két térmikrofon a hivatalos közvetítőrendszertől függetlenül működik”, mondta Petruskó a Szabad Európának. „A közgyűlési üléseket közvetítő rendszer miatt több kamera és mikrofon is van a teremben, ezért a most leszerelt eszközökről is mindenki azt hitte, azok a hivatalos rendszer részei”, tette hozzá a szóvivő.

Valaki szólhatott

Egy helyi forrásunk azonban úgy fogalmazott, hogy a városháza munkatársai „az életben nem szúrták volna ki maguktól”, hogy az eszközök a hivatalos rendszertől függetlenül működnek. Szerinte a technikus kollégák „kaphattak egy fülest” arról, hogy mire figyeljenek a bejáráskor.

Szintén augusztus végi hír, hogy szeptember 10-i hatállyal Alakszai Zoltánt nevezték ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottá. Alakszai Demeter Ervin volt fideszes parlamenti képviselőt váltja a poszton.

Alakszai Zoltán a megfigyelő eszközök idején a városi Fidesz-frakció vezetője volt, később Miskolc jegyzője lett. A tavalyi választásokon Fidesz-KDNP jelöltjeként indult a polgármesteri posztért.

„Miskolc városvezetése aggályosnak tartja, hogy ilyen eszközöket anélkül telepítettek az ülésterembe, hogy arról nem tudtak azok, akikről felvétel készülhetett. A hivatalos közvetítőrendszertől független eszközök telepítése mindenképp problémás, függetlenül attól, hogy azok egyáltalán rögzítettek-e valamit”, mondta Petruskó a Szabad Európának. „Azt, hogy milyen célt szolgáltak ezek az eszközök, csak azt tudja, aki beszereltette azokat, de kétségkívül alkalmasak voltak arra, hogy felvételt készítsenek velük a teremben tartózkodókról azok tudta nélkül”, tette hozzá. Azt viszont egyelőre nem tudta megmondani a szóvivő, hogy a városháza más helyiségeit is ellenőrizni fogják-e lehallgató berendezések után kutatva.

Miskolc város jegyzője, Ignácz Dávid a vélelmezett jogsértés miatt bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalánál (NAIH).

Kérdéseinket elküldtük Péterfalvi Attilának, a NAIH elnökének és Alakszai Zoltánnak is, ám tőlük cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Az MTVA vezetőjét is lehallgatták

2016 márciusában az MTVA akkori vezérigazgatójának, Vaszily Miklós tárgyalójában találtak lehallgatókészülékeket, miután egy beázást követően meg kellett bontani a mennyezetet. Ezt követően Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodáiban foglaltak le kamerákat, mikrofonokat és rögzítőberendezést is. Később az is kiderült, hogy a Fidesz egyik legfontosabb médiaügyi háttérembere, Várhegyi Attila használta korábban azokat az irodákat, melyeket lehallgattak.
Vast és Enyedit gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök, előbbi rendőrségi vallomásában úgy fogalmazott, hogy „az eszközök telepítése magasabb célokat szolgált”. A két gyanúsítottat felmentették a munkavégzés alól, ám a tíz hónapig tartó nyomozás vádemelés nélkül zárult. Az ügyészség indoklása szerint „az MTVA irodái, illetve tárgyalói nem lehetnek a tiltott adatszerzés elkövetésének helyszínei”. Az ügyészség a Büntető Törvénykönyv azon pontjára hivatkozott, mely szerint tiltott adatszerzés csak „más lakásában vagy egyéb helyiségben” valósulhat meg. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerint azonban az ügyészség szándékosan értelmezhette félre a jogszabályt, hogy elkerülhesse a vádemelést. Az ügyészség indoklása már csak azért is volt furcsa, mert az MTVA épületei nemzetbiztonsági szempontból védettnek számítanak.
A korábbi üzemeltetési igazgató pedig nem sokáig maradt munka nélkül: a ma már az Index és a kormányközeli Pesti Tv tulajdonosaként aktív Vaszily Miklós 2018-ban Vas Imrét nevezte ki az MTVA egyik leányvállalatának élére.
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG