Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Teljesen átalakulhat az SZFE


Tiltakozás az egyetemi autonómia elvétele ellen: élőlánc az SZFE és a Parlament között.
Tiltakozás az egyetemi autonómia elvétele ellen: élőlánc az SZFE és a Parlament között.

Nemzetközi és hazai tiltakozás is kíséri, hogy teljesen átalakulhat a Színház és Filmművészeti Egyetem. A kormány az érintettek bevonása nélkül, rekordgyorsasággal határozott az átalakítások megkezdéséről.

Május végén nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amely értelmében a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az eddigi állami fenntartás helyett egy magánalapítványhoz kerül. A vonatkozó törvényt végül július 3-án fogadta el az Országgyűlés a Fidesz-KDNP képviselőinak szavazataival. Az átállásra pedig nagyon kevés időt hagytak, az SZFE már szeptember elsején átkerült az alapítvány tulajdonába.

„A mai színházi életünk pápája Vidnyánszky Attila”

Az egyetemet eddig fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint az egyetem „csak nyerhet” azzal, hogy alapítványi fenntartásba kerül. Így ugyanis „az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak”, indokolta a változások szükségességét az ITM.

Ezen túl a minisztériumban úgy látják, a hallgatóknak mostantól több esélyük lesz külföldi szakemberektől tanulni, és külföldön is sikereket elérni.

„Az alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól” - fogalmazott a minisztérium.

Az egyetem vezetése és diákjai azonban úgy látják, ezzel a lépéssel a kormány felszámolta az egyetem autonómiáját, és hamarosan az SZFE-n folyó képzés is teljesen átalakulhat.

Palkovics László miniszter Vidnyánszky Attilát nevezte ki az egyetemet átvevő alapítvány kuratóriumi elnökének. A szakma korábban is Vidnyánszky kinevezésére számított: a rendező ugyanis korábban rendre kritizálta az SZFE-n folyó képzést, és az elmúlt években számos, a magyar színházi életben kiemelkedően fontos pozíciót foglalt el. Vidnyánszkynak így komoly ráhatása van a teljes magyar színházi képzésre, a kulturális támogatások szétosztásra, a kultúrát érintő politikai döntésekre illetve több színház – köztük a Nemzeti Színház – mindennapi életére is. „A mai színházi életünk pápája Vidnyánszky Attila”, foglalta össze Jordán Tamás az SZFE új irányítójának szerepét.

Tüntetés az SZFE épülete előtt.
Tüntetés az SZFE épülete előtt.

Az egyetem jelöltjei nem kerültek be az irányításba

Az alapítvány kuratóriumába Vidnyánszkyn túl csupa hozzá, illetve a kormányhoz közeli ember került be: Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója; Lajos Tamás operatőr-producer; Rátóti Zoltán színész-rendező; valamint Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója. Noha a kuratóriumi tagokra az SZFE szenátusa is tett javaslatot, az ő ajánlásukat figyelmen kívül hagyták – pedig igyekeztek olyan jelölteket állítani, akik jellemzően nem hangos kritikusai a kormánynak.

Hasonlóan alakult a felügyelőbizottság névsora is: Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója; Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, valamint Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank tavaly távozó alelnöke került be a testületbe.

Azon túl, hogy az egyetem jelöltjei nem kerültek be az irányításba, többen nehezményezik, hogy a kuratórium, illetve a felügyelőbizottsági tagok közül senkinek nincs kapcsolata jelenleg az egyetemmel, de sokuknak még a színházművészettel sem. Ez pedig azért jelent problémát, mert szeptembertől az egyetem feletti teljes irányítás a kuratórium kezébe került.

Zárt-e az SZFE? Tüntetőket és szakmabelieket kérdeztünk
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

Teljes átalakítás

Míg korábban az egyetem életét alapvetően befolyásoló kérdésekben az egyetem saját maga által választott szenátus dönthetett, az új alapító okirat értelmében az irányítás átkerült a kuratórium kezébe. A szenátus továbbá nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el az egyetem intézményfejlesztési tervét.

A rektor személyéről a kuratórium dönt, de a szenátus ezen túlmenően még intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem nevezhet ki önállóan, ahogy osztályokat sem indíthat a kuratórium jóváhagyása nélkül. A rektort pályáztatás nélkül is kinevezheti a kuratórium, akár határozatlan időre is.

Mivel az alapítói jogok 2022. január 1-jétől akár át is kerülhetnek a minisztertől az alapítványhoz, ezzel az SZFE feletti teljes – oktatási és szervezeti – kontroll a kuratórium kezében összpontosul. A SZFE eddigi vezetése szerint ezzel az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. Ráadásul hiába tettek javaslatokat, azokat nem vették figyelembe az új szabályzat kialakításakor.

Azt, hogy ezen túlmenően milyen változásokra lehet számítani, még nem tudni, mert a kuratóriumi tagok egyelőre nem nyilatkoztak terveikről. Vidnyánszky is mindössze arra utalt, hogy plusz források bevonásával bővítené az egyetemet.

Tüntetés az SZFE épülete előtt.
Tüntetés az SZFE épülete előtt.

Tiltakozás, lemondás, tüntetés

Vidnányszky kinevezését követően elsőként Zsámbéki Gábor rendező jelentette be, hogy 41 év után elhagyja az SZFE-t, Székely Gábor 47 évnyi oktatás után távozott az egyetemről, és felmondott Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője. A távozók között van az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó és Ascher Tamás rendező is. Augusztus végén pedig lemondott az SZFE teljes vezetése és a szenátus: Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes mellett távozott Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, illetve Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, valamint a szenátus valamennyi választott tagja.

Döntésüket azzal indokolták, hogy az újonnan elfogadott alapítói okiratban gyakorlatilag minden jogkörétől megfosztották az egyetemi vezetést. Az elmúlt napokban egyre több tanár jelentette be távozását (például Pelsőczy Réka, Máté Gábor, Bárdos András), többen pedig csak addig maradnak az SZFE-n, amíg végigviszik osztályukat.

Az egyetem átalakítása ellen számos művész és intézmény is felszólalt. Hazai és külföldi társulatok mellett zenészek, kutatók, más egyetemek diákjai, vagy éppen a közéleti kérdésekben ritkán megszólaló Sziget fesztivál is kiállt az egyetem mellett, a neves Berliner Ensemble pedig lemondta fellépését egy fesztiválon, amit a Vidnyánszky vezette Nemzeti Színházban rendeznek.

A változtatások ellen az egyetem hallgatói demonstrációkkal tiltakoznak. Már a törvény elfogadása előtt tüntetést szerveztek az egyetem elé, mert a modellváltásba nem volt semmi beleszólásuk, az átalakítások okait nem ismerték, és nem kaptak garanciát arra, hogy továbbra is szabadon alkothatnának.

A diákok képviselői még Palkovics Lászlóval is tárgyaltak, de tőle sem kaptak megnyugtató válaszokat. Az első tüntetést így számos demonstráció követte. Az SZFE diákjai azután szeptember elsején elfoglalták az egyetem épületét, ahova az új vezetés tagjait nem akarják beengedni. Vidnyánszky Attila szerint viszont a tiltakozások mögött egy „nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat” áll, amely a diákokat is manipulálja.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG