Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódik a Harry Potter írójának vesszőfutása transzfóbnak tartott megjegyzése miatt


J.K. Rowling
J.K. Rowling

J. K. Rowling visszaadta a tavaly elnyert Ripple of Hope díját, amelyet a Robert F. Kennedy Human Rights nevű szervezet olyanoknak ítél oda, akik fellépnek a társadalmi igazságtalanságok ellen. Az írónőt a transzszexuális közösséget sértőnek minősített megjegyzései miatt támadják.

A Harry Potter sorozat írója június óta magyarázkodik egy viccesnek szánt Twitter-bejegyzése miatt. Ebben egy véleménycikk címéből „az emberek, akik menstruálnak” kifejezést idézte, gúnyosan azt írva: „van erre egy szavunk, az, hogy nő”. Későbbi posztjaiban pedig jelezte, kiáll a transzneműek hátrányos megkülönböztetése ellen, de tudja a különbséget nő és transznemű között, és szerinte nem lehet eltörölni a születési nem fogalmát, mert így „nők által megélt valóságot törlik ki”.

Rowlingot sokan támadták megjegyzései miatt, köztük Daniel Radcliffe és Emma Watson, a Potter-filmek főszereplői is. LMBTQI-szervezetek szerint Rowling azzal a kijelentésével, hogy a az ő életét azt határozta meg, hogy nőnek született, a transzneműeket támadja. Rowling egy esszében válaszolt a vádakra. Nem kért elnézést, viszont megírta, hogy aggódik a transzmozgalom új vonulata miatt. Félti a szólásszabadságot, és úgy véli, túl sok fiatal lány dönt indokolatlanul a nemváltás mellett. Sok nő kereste fel már azzal, hogy veszélyben érzik magukat, attól tartanak, hogy a transzközösségre vonatkozó véleményük miatt elveszíthetik az állásukat. Rowling azt is vitatja, hogy elérhetőbbé kéne tenni a nemváltó műtéteket.

Újabb frontot is nyitott: aláírta a cancel-culture, az elhallgatás kultúrája elleni, a véleményszabadság mellett kiálló petíciót is, amiért szintén támadták radikális identitáspolitikai aktivisták.

Miután az adományozó szervezet elnöke, Robert F. Kennedy lánya is jelezte, hogy csalódott amiatt, hogy az írónő aláássa a transzgender közösség legitimitását, Rowling bejelentette a Ripple of Hope díj visszaadását. Az írónő támogatására #IStandWithJKRowling címmel mozgalom indult a közösségi médiában.

XS
SM
MD
LG