Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új feladatot kapott Rogán Antal és Navracsics Tibor


Gulyás Gergely és Rogán Antal.
Gulyás Gergely és Rogán Antal.

Tovább nőtt Palkovics László és Gulyás Gergely hatalma is: gazdaságfejelesztési zónák és a Nemzeti Koncessziós Iroda.

Rogán Antal vezeti az újonnan létrehozott Nemzeti Koncessziós Irodát, írja a hvg.hu a Magyar Közlöny alapján.

Az új hivatal feladata az állami koncessziókkal kapcsolatos döntések előkészítése, illetve egy egységes koncessziós keretrendszer kidolgozása. Legutóbb a kaszinókra és a trafikokra vonatkozó koncessziókról döntött az állam. A koncesszió keretében az állam egy meghatározott területen korlátozott monopóliumot ad a kiválasztottaknak, és ez többnyire garantált profitot jelent. A Rogán vezette koncessziós iroda idén 226 millió forintból gazdálkodhat.

A kormány gazdaságfejlesztési zónák létrehozásáról is döntött, az ezek élén álló kormánybiztosok feladata a területükre érkező uniós és nemzeti forrásból megvalósuló fejlesztések előkészítése és végrehajtása, emellett a magánberuházók fejlesztési terveit is véleményezik. Az országot négy ilyen zónára osztották, de Pest megye, Budapest és a megyei jogú városok a zónákon kívül maradtak.

A zónák fejlődéséért felelős kormánybiztosok

Az északkelet-magyarországi zóna felelőse Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lett. Palkovics immáron kétszeres kormánybiztos, hiszen ő felel a debreceni autóipari központért (BMW-gyár), és az ahhoz kapcsolódó fejlesztésekért, és természetesen miniszter is marad.

Északnyugat-Magyarországot Navracsics Tibor kapta, akinek eddig nem sok köze volt a gazdaságpolitikához, hiszen az elmúlt öt évben ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos volt, előtte pedig igazságügyminiszter. Hazatérte után ő lett a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa program megvalósulásáért felelős kormánybiztos, erről a posztról neki sem kell lemondania.

A Dél-Dunántúl fejlesztéséért Mikes Éva egykori pécsi alpolgármester, fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár felel.

A Dél-Alföld kormánybiztosa pedig Nemesi Pál lett. Ő egy építő-szerelő magánvállalkozás vezérigazgatója, a Csongrád-Csanád megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, de tavaly már belekóstolt a politikába, hiszen ő indult Botka László ellen a szegedi polgármesteri posztért.

A négy kormánybiztos munkáját a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely irányítja.

XS
SM
MD
LG