Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kemény hangvételű levélben bírálja Palkovicsot az MTA elnöke


Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Tiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárút átadásán.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Tiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárút átadásán.

Freund Tamás eddig nem volt a kormány hangos kritikusa. Az viszont már neki is sok volt, hogy a miniszter átírta az OTKA kollégiumának döntéseit.

Múlt héten derült ki, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium átírta az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) szakmai zsűrijének a támogatásokra vonatkozó javaslatát. A minisztérium több olyan pályázattól is elvont pénzt, amit az OTKA támogatásra ítélt, míg néhány olyan pályázónak is forrást biztosított, akiket a szakmai zsűri nem talált támogatandónak. Ilyenre a testület 35 éves történelmében nem volt példa. Az OTKA az alapkutatási projektek legfontosabb pályázati forrása, amiknek az odaítéléséről szakmai kollégiumok döntenek.

Emiatt Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felháborodott hangvételű levelet írt Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek. A levél – amelyet a Klubrádió tett közzé – azért is figyelemre méltó, mert Freund eddig nem kritizálta nyíltan a kormányt – bár azt ő is ellenezte, hogy elvegyék az MTA-tól a kutatóhálózatát (a kiszervezést Palkovics vezényelte le a hazai és nemzetközi tiltakozások ellenére).

„Az egész tudományos közösséget joggal felkavaró” ügy

Az MTA elnöke most azt írja, megdöbbenve értesült arról, hogy Palkovics László felülbírálta a szakértői testületek döntését, a miniszter húzását pedig „az egész tudományos közösséget joggal felkavaró” ügynek nevezi.

Freund azt írja, elviekben sem ért egyet azzal, hogy a szakmai tudományos konszenzust képviselő kollégiumok rangsora felülírható legyen. Az MTA elnöke Palkovics döntését példátlannak nevezi, amivel ráadásul súlyosan megsértette azt a bizalmat és hitelességet, amit a tudományban az egyik legfontosabb értéknek nevez levelében Freund.

Az MTA elnöke arra kéri Palkovicsot, „vizsgálja felül az eredeti kollégiumi döntéslisták megváltoztatását”, a részletek megbeszélésére pedig ebédre invitálta a minisztert Freund.

A levéllel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Palkovics Lászlónak, amint megkapjuk a válaszokat, közölni fogjuk.

Acsády László akadémikus, az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke azonnal le is mondott, amikor értesült a minisztériumi döntésről. „A kollégium által jóváhagyott zsűrisorrendek indoklás és egyeztetés nélküli megváltoztatását nem tartom összeegyeztethetőnek az általam képviselt tudományértékelési módszerrel” - indokolta lemondását egy levélben Acsády, amelyet a 24.hu idézett.

A lapnak a minisztérium úgy indokolt, hogy a „pályázatok értékelési folyamatába idén új, tudománymetriai alapú döntéshozatalt támogató rendszer épült be. Az Élvonal konstrukcióból átcsoportosított többletforrásból hét, szakpolitikailag kiemelt jelentőségű projekt kapott támogatást.” Azt, hogy pontosan milyen „tudománymetraiai” mutatókról van szó, nem tudni. Az viszont emlékezetes, hogy tavaly kiderült: évekig kapott úgy 800 ezres fizetést Palkovics az MTA-tól, hogy nem publikált egyáltalán, pedig szerződése szerint kötelező lett volna.

XS
SM
MD
LG