Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközivé nőtt a tiltakozás az SZFE ügyében


Cate Blanchett
Cate Blanchett

A nemzetközi filmes és színházi élet több tucat ismert alakja nyílt levélben tiltakozik a Színművészeti átalakítása miatt. Az aláírók között van Cate Blanchett, Peter Brook és Stephen Frears.

Eddig Salman Rushdie volt a legismertebb művész, aki tenyerére rajzolt SZFE-felirattal selfizett, most a világhírű film és színházi rendező, Peter Brook megszólalt. Több tucat társával együtt aláírt levelükben a “művészgenerációk bölcsőjének” nevezett Színművészeti Egyetem kormány általi “privatizálása” ellen tiltakoznak.

Mint írják, az SZFE új kuratóriumának tagjai, akik mind közel állnak a miniszterelnökhöz, az egyetem szenátusával való tárgyalás nélkül vezettek be egy új szabályozást, mely lerombolja az egyetem autonómiáját.

Nyílt levelükben, melyet a Gyűrűk ura, a Robin Hood és az Indiana Jones sztárja, Cate Blanchett is aláírt, az egyetem melletti szolidaritási hullámot “az univerzális értékek melletti kétségbeesett kiáltásnak” nevezik egy olyan “rezsimben, mely szisztematikusan leépíti az önigazgatás és a függetlenség hosszú idő alatt felépített helyeit”.

A nyílt levél aláírói kiállnak az egyetem eredeti vezetése és diákjai mellett, és kérik a magyar kormányt, hogy állítsa vissza az SZFE szellemi és igazgatási autonómiáját.

XS
SM
MD
LG