Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lángokban áll Kalifornia


Fresno környékén küzdenek tűzoltók a Creek Fire elnevezésű hatalmas bozóttűzzel.
Fresno környékén küzdenek tűzoltók a Creek Fire elnevezésű hatalmas bozóttűzzel.

Már most ősz elején annyira durván elharapóztak a bozóttüzek, hogy a világ egyik leggazdagabb régiójának sincs erőforrása kordában tartani őket.

Meglepően durva bozóttüzek perzselik fel a csontszáraz Kaliforniát már most, írja az AP. A bozóttüzek jellemzően a legszárazabb, szeles időszakban tombolnak arrafelé a leginkább. Ez jellemzően a szeptemberi-októberi időszakot jelenti, amikor szelesebb az idő és a növényzet már teljesen kiszáradt. Azaz az igazi csúcs még csak ezután várható.

Pedig már így is szomorú rekordot döntött bozóttüzekben az állam, idén már kétmillió hold égett fel így. Múlt hétvégén 172 ezer ember maradt áram nélkül, amikor gondjai támadtak az állam legnagyobb áramszolgáltatójának, és százakat kellett kimenteni a lángok elől.

Nick Grinstead and Trevor While tűzoltók próbálják megfékezni a Creek Fire lángjait Fresno-tól nem túl messze.
Nick Grinstead and Trevor While tűzoltók próbálják megfékezni a Creek Fire lángjait Fresno-tól nem túl messze.

Az állam északi részén szerdáig még erős szelek és száraz időjárás várható legalább szerdáig. Délebbre, San Francisco környékén jelenleg is 14 ezer tűzoltó próbálja megfékezni a bozóttüzeket. De mérsékelt eredményekkel.

A Creek Fire elnevezésű nagyobb bozóttűz például a hétvégén egy nap alatt 24 kilométert tudott haladni, ami különösen aggasztónak számít. Területben mérve ez azt jelentette, hogy aznap még 145 négyzetkilométert égetett fel. Összesen pedig addigra nagyjából 550 négyzetkilométert.

A körzetben élő Debra Rios pont nem volt otthon hétfőn, amikor kimenekítették volna, de a 92 éves édesanyját evakuálták a sheriff emberei.

„Remélem, a tűz nem kapja el a kis farmomat” – mondta Rios. - „Nem áll jól most a helyzet. Ez borzasztóan nagy tűz”.

A Yosemite Nemzeti Park mellett lévő védett, Mammoth Pool Reservoir mellett 214 ember esett csapdába. Őket légi úton kellett kimenekíteni, 12-en kerültek kórházba, ketten súlyos sérülésekkel.

Az egész államban lezárták az összes kiépített táborhelyet és az erdőket. Dél-Kaliforniában, San Bernardino megyében egyébként egy meglehetősen szokatlan eszköz okozta a nagy El Dorado elnevezésű bozóttüzet. Egy pár a születendő gyermekük nemét szerette volna kitalálni egy pirotechnikai eszközzel. Kaliforniában augusztus közepe óta 900 bozóttűzzel kellett megküzdeniük.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG