Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megsemmisült egy tűzvészben a leszboszi menekülttábor


Az emberek menekülnek a lángokban álló Moria táborból. 2020. szeptember 9.
Az emberek menekülnek a lángokban álló Moria táborból. 2020. szeptember 9.

Porig égett a menekülttábor, ahol 12 ezer ember élt. A tábort a múlt héten helyezték karantén alá, mert felütötte a fejét a koronavírus.

Több ezer bevándorló menekült el a görög Leszbosz szigeten található menekülttáborból, miután szerdára virradó éjjel tűz ütött ki a táborban, írja a Reuters. A túlzsúfolt tábor, ahol kevéssel éjfél előtt lobbantak fel a lángok, kora reggelre szinte teljesen leégett, csak kiégett konténerek és sátrak maradtak a tűz után.

Nem tudni, mi okozta

Egyelőre még nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, a hatóságok vizsgálják, hogy történt-e gyújtogatás. A leszboszi menekülttárbor már egy ideje feszültség forrása, főleg az után éleződött ki a helyzet, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök márciusban bejelentette, nem tartóztatja fel tovább az Európa felé igyekvő menekülteket, így tovább duzzadt a már amúgy is zsúfolt tábor. Leszbosz az Égei-tenger keleti felén, Törökországhoz közel fekszik.

Túlzsúfolt volt a tábor

A helyiek közül vannak, akik nem örülnek neki, hogy 2015 óta nagyszámú menekült él a szigeten, az év elején több összecsapás is volt a rendőrség, szélsőjobboldali csoportok és a menekültek között, miután a kormány bejelentette, hogy egy második tábort is építenének a szigeten.

A táborban, ami most a helyi hatóságok jelentése szerint teljesen megsemmisült, 12 ezer ember élt, ez a hivatalos befogadóképesség közel négyszerese. A hírek szerint a menedékkérők biztonságban el tudtak menekülni a tűz elől, nincs hír sérültekről. A tábor nem először gyulladt ki, márciusban egy gyermek meghalt, amikor tűz ütött ki egy konténerben.

A tűz után a Moria tábor. 2020. szeptember 9. REUTERS/Elias Marcou
A tűz után a Moria tábor. 2020. szeptember 9. REUTERS/Elias Marcou

Egyelőre nincs hova menniük

A tábort egyébként múlt héten karantén alá helyezték, miután az egyik menedékkérő koronavírus-tesztje pozitív lett. Az első fertőzés óta 35-re emelkedett a fertőzöttek száma, írja a Guardian. Egyébként már március eleje, azaz a koronavírus-járvány kezdete óta, a beérkező menekülteket elkülönítik, mielőtt a táborba léphetnének.

A Reuters értesülései szerint azután csaptak fel a lángok a tábor több pontján, hogy a hatóság emberei megpróbáltak elkülöníteni pár embert, akiknek pozitív lett a tesztje. A tűz után a tábor lakói a közeli Mitilíni városa felé indultak meg a híradások szerint, amely a sziget legnagyobb városa. Szemtanúk szerint viszont a rendőrség útját állja a Mitilíni felé igyekvő tömegnek, akik így most a mezőkön vesztegelnek.

A görög kormány veszélyhelyzetet akart kihirdetni a szigeten, hogy minden erővel fel tudjanak lépni a járvány ellen. Mitilíni polgármestere azt nyilatkozta, hogy a menedékkérőket hajókon szállásolták volna el a tervek szerint, hogy így fékezzék meg a vírus terjedését.

Sok kritika érte a túlzsúfolt tábort

A moriai tábort számos kritika érte az évek során az emberi jogi szervezetek részéről, a kritikusok szerint lehetetlen elvárás, hogy a zsúfolt táborban az emberek betartsák a távolságtartási és higiéniai előírásokat.

Egyes beszámolók azt állítják, maguk a menedékkérők gyújtották fel a tábort, hogy így tiltakozzanak a járványügyi szigorítások ellen, ezt a változatot azonban egyelőre nem erősítették meg, írja a BBC.

A görög ANA hírügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy jelenleg bozóttüzek is pusztítanak a szigeten, amelyek az erős szél miatt nagy pusztítást végeznek.

A görög miniszerelnök, Kiriákosz Micotákisz, válságtanácsot hívott össze a tűz után. Az Európai Unió vállalta, hogy kifizetik 400 felnőtt kísérő nélkül maradt tizenéves szárazföldre szállítását és elszállásolását. „A moriai emberek biztonsága és elszállásolása kiemelt fontosságú” – írta egy Twitter-bejegyzésben Ylva Johansson, az EU belügyekért felelős biztosa.

XS
SM
MD
LG