Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szándékosan bagatellizálta a koronavírus súlyosságát Trump


Az amerikai elnök egy kampányeseményen beszél, Michigan-ben, 2020. szeptember 10. REUTERS/Jonathan Ernst
Az amerikai elnök egy kampányeseményen beszél, Michigan-ben, 2020. szeptember 10. REUTERS/Jonathan Ernst

Szándékosan bagatellizálta a koronavírus súlyosságát az amerikai elnök egy könyv szerint. Donald Trump állítólag már februárban tisztában volt a helyzettel, mégsem volt hajlandó komolyan venni azt.

Az amerikai elnök állítólag már tavasszal tisztában volt a koronavírus-járvány súlyosságával, mégis bagatellizálta, és nem volt hajlandó komolyan venni azt - ez derül ki Bob Woodward amerikai újságíró hamarosan megjelenő könyvéből, amely a Donald Trumppal folytatott beszélgetésekre épül.

Tagadta, hogy alábecsülte volna a kockázatot

Nem hazudtam

"Azt mondtam, hogy nyugodtnak kell lennünk. Nem pánikolhatunk be. Nem akartam felállni és azt kiabálni, hogy halál, halál!”- állította riporteri kérdésre az amerikai elnök. Szintén újságírói felvetésre tagadta, hogy alulbecsülte volna a kockázatot, amivel hamis biztonságérzetet keltett az emberekben.

Woodward könyve szerint Robert O’Brian nemzetbiztonsági tanácsadó már januárban figyelmeztette az elnököt, hogy ez lesz a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés, amivel elnöksége alatt szembe kell néznie, Donald Trump ennek ellenére februárban az influenzához hasonlította a koronavírust, márciusban pedig nemes egyszerűséggel hoaxnak nevezte azt.

Kevesebb ember halt volna meg

A Demokrata Párt képviselői és több egészségügyi tisztségviselő is azt állítja, hogy kevesebb emberi életbe került volna, ha az elnök időben felismeri és hangsúlyozza a koronavírus kockázatait.

„Trump semmibe veszi az amerikai emberek életét. Felháborítónak tartom”- mondta Kamala Harris szenátor, a Demokrata Párt alelnökjelöltje egy floridai rendezvényen.

Joe Biden, elnökjelölt pedig így nyilatkozott az elnökről: „Tudatosan hazudott és félrevezette az amerikai közvéleményt az országot fenyegető veszélyről”.

Az elnök támogatója egy kampányeseményen 2020. szeptember 10. REUTERS/Jonathan Ernst
Az elnök támogatója egy kampányeseményen 2020. szeptember 10. REUTERS/Jonathan Ernst

Higgadt vagy felelőtlen az elnök?

A George Washington Egyetem professzora, Todd Belt ugyanakkor úgy véli, hogy az elnök koronavírus-helyzetre adott válaszából nemcsak a demokraták, hanem a republikánusok is előnyt kovácsolhatnak magunknak. Míg a republikánusok azt mondhatják: „higgadt vezető, nem akart pánikot kelteni”, addig a demokraták arra hivatkozhatnak, hogy az ország vezetője a vírus elbagatellizálásával súlyosbította az amerikai járványhelyzetet.

Az Egyesült Államokban a legfrissebb adatok szerint több mint 30 ezer új megbetegedést regisztráltak egy nap alatt, eddig összesen pedig mintegy 6,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 200 ezren vesztették életüket.

XS
SM
MD
LG