Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belföldi turizmus: „számháború” Budapest és a kormány között


A miniszterelnök szerint 100 milliárd forintból kellene modellt váltania fővárosnak, hogy sikeres legyen a belföldi turizmusban. A kormány nemrég elindított turisztikai támogatási programjából azonban teljesen kihagyták a budapesti szállásadókat, a fővárosnak pedig nincs erre fordítható pénze.

Orbán Viktor szombat este az M1-nek adott interjújában azt mondta, Budapestnek üzleti modellt kellene váltania a turizmus terén, mivel a járvány más városokénál erősebben sújtotta a budapesti turizmust. Ennek oka elmondása szerint az, hogy szállodavendégek több mint 90 százaléka eddig külföldi volt. A miniszterelnök szerint a turizmus átalakítására a fővárosnak több mint 100 milliárd forint áll rendelkezésére.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap reggel Facebook-oldalán reagált a kormányfő kijelentésére, cáfolva a 100 milliárdos keretről szóló állítást. „Gyerekkoromban én is szerettem a számháborút, de most más időket élünk. Legyen világos: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk” – írta.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője pénteken még egy, a miniszterelnökétől eltérő számot említetett. Láng Zsolt az MTI-hez eljuttatott hangfelvételen azt kérte Karácsony Gergelytől, különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására, a koronavírus második hulláma által okozott súlyos gazdasági károk enyhítésére, a turizmusból élő vállalkozók és munkavállalók segítésére.

Budapest mínuszban

A főpolgármester szerint azonban részben a gazdasági visszaesés, részben a kormányzati forrásmegvonások miatt Budapestnek nincs kerete újabb, nagy összegű kiadásokra. A kormány már a koronavírus-járvány első hulláma alatt megszorításokba kezdett, aminek az egyik legnagyobb vesztesei az önkormányzatok voltak.

A közel 3,2 ezer milliárd forintból gazdálkodó önkormányzatoktól 31 milliárd forintnyi gépjárműadót vont el az állam, és az év végéig a központi költségvetésbe irányították a 21 milliárdot hozó idegenforgalmi adót, valamint az évi 49 milliárdos parkolási bevételeket is.

A G7 becslése szerint az önkormányzatok szokásos bevételeik legalább 5 százalékától esnek el idén, ami már önmagában megszorításokat tesz szükségessé. Ehhez még hozzájárul az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás is: ezen a címen a tehetősebb önkormányzatoktól összesen 43 milliárd forintot vontak el. Ennek mintegy felét Budapest szenvedte meg, a főváros augusztus végéig 22 milliárd forinttal lett szegényebb.

A jövő évi költségvetési tervek alapján a fővárostól további forrásokat vonhatnak el (több mint háromszorosára emelkedett például a szolidaritási hozzájárulásból származó, előirányzott költségvetési tétel). Nyáron Karácsony Gergely azt mondta, jövőre először állhat elő olyan helyzet, hogy Budapest az állam nettó befizetője lesz, vagyis, hogy az elvonások összege meghaladja az államtól kapott fejlesztési és működtetési források mértékét.

A G7 számítása szerint, ha a helyben megtermelt profitot és a Budapestről befizetett adókat nézzük, a főváros már korábban is többet tett be a költségvetésbe, mint amennyit kapott. Bár a főváros egy főre jutó kiadásai 61 százalékkal nagyobbak a többi településénél, az innen származó, egy főre jutó szja- és tao-bevételek 67 százalékkal meghaladják az országos átlagot (igaz, ezekkel a befizetésekkel az önkormányzat korábban sem rendelkezhetett).

A Mészáros-hotelek a turisztikai mentőcsomag nyertesei

A turizmusból származó bevételek a COVID-19-járvány és a lezárások miatt az egész országban visszaestek. Az MTÜ és a KSH adatai szerint az év első felében országosan 42,3 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken, elsősorban a külföldi turisták elmaradása miatt. A kieső külföldi forgalmat csak részben pótolta a belföldi turizmus, hiszen egy külföldi vendég átlagosan közel kétszerannyi szállásdíjat fizet, mint egy hazai utazó.

Júliusban a korlátozások még mindig éreztették a hatásukat, a hazai szálláshelyeken megfordult 1,4 millió vendég közül 1,2 millió magyar volt. A vidéki szálláshely-szolgáltatók részben a belföldi forgalommal, részben a nekik nyújtott kormányzati támogatásokkal vészelik át az időszakot.

A kormány eddig 150 milliárd forintot biztosított turisztikai fejlesztésekre, amiből 83 milliárd forintot nagy kapacitású vidéki szállodák fejlesztésre, építésére fordítottak. Ezeknek a pályázatoknak a legnagyobb nyertese a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó Hunguest Hotels volt. A felcsúti milliárdos cégének 14 vidéki szállodáját összesen 17,7 milliárd forintból újítják fel.

A kisebb vidéki szálláshelyek 60 milliárdot, a Balaton-parti kempingek 5 milliárd forintot kaptak, és több száz millió forint jutott vidéki tourinform-irodáknak és idegenvezetőknek. A fővárosi vállalkozók azonban nem számíthatnak hasonló segítségre, annak ellenére, hogy a határok lezárása őket érinti a leginkább, hiszen Budapest mindig is a külföldi turisták elsőszámú úti célja volt Magyarországon.

XS
SM
MD
LG