Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: terepjáróról igét hirdető pap, hiába várt lélegeztetőgépek, sikeres orosz ellenzéki stratégiák


A három legfontosabb cikkünk ma reggel: segélyből él az ország egyetlen munkanélküli papja, a svéd evangélikus egyházban már több a női lelkész, mint a férfi, tanulságos ellenzéki stratégia bontakozott ki az orosz helyhatósági választásokon.

"Amíg valaki éhes vagy fázik, addig nem beszélhetünk vele örök életről" - mondta Antal András diakónus, aki a koronavírus okozta kijárási korlátozás alatt terepjáróval rótta az utcákat és hangszórókon keresztül misézett. Hiába tartják róla, hogy visszaadta a környéken élő emberek hitét, cikkünkben bemutatjuk, hogy mégis segélyből él.

Svédországban már több női evangélikus lelkész szolgál, mint férfi. Arányuk átlépte az ötven százalékot, fizetésük azonban még elmarad a férfiakétól, több mint kétszáz euróval. Videónkból kiderül, a nemek arányának változása nem jelenti, hogy az egyházi vezetők között is megfordult volna az arány.

Ukrajnában várják a magyar lélegeztetőgépeket
Augusztus végén ígért ötven életmentő készüléket a magyar kormány Kárpátaljának, de a szállítmányra csak szeptember végén számíthatnak. Ugyan az adományozásról szóló kormányhatározat nem nevezi meg a kedvezményezettet, de a Szabad Európa megtudta, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Ennek a szervezetnek a partnere a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium és Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai Európa Parlamenti képviselője is.

Az uniós strukturális alapok és az agrárpénzek magyarországi kifizetéseinek mintegy négy százalékát találta szabálytalannak 2015 és 2019 között az Európai Csalás Elleni Hivatal. Infografikánkon megnézheti, mennyivel előzi meg ez az arány a többi tagállam mutatóját.

Ellenszélben is lehet sikeresen politizálni
Nagy fordulatot nem hoztak a helyhatósági választások Oroszországban, de a Berlinben ápolt Alekszej Navalnij szövetségesei elkönyvelhettek pár kisebb győzelmet. Elemzésünkben azt kutatjuk, milyen tanulságokat lehet levonni az orosz ellenzék stratégiájából, és vajon ezt hasznosítani lehet-e a jövőre esedékes parlamenti választásokon is.

Ha már Oroszországról beszélünk, tekintsünk vissza a cári időkre. Fényképgalériánkat ajánlom figyelmébe: Karl Bulla művészi képeken dokumentálta Szentpétervár életét a forradalom előtt.

Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG