Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hátraarcot hirdetnek a britek, mindenki maradjon inkább otthon


Eddig azt mondták, mindenki próbáljon bejárni dolgozni, és egyen vendéglátóhelyen, ha teheti. Mostantól azonban ez megváltozik.

Meggondolta magát az Egyesült Királyság kormánya, inkább mégsem azt öszöntzik, hogy mindenki járjon be dolgozni. Egészen pontosan mostantól az ellenkezőjét szeretnék, most már azt kérik, hogy

mindenki maradjon otthon, ha lehetséges,

és ne bentről a munkahelyéről dolgozzon, írja a Financial Times.

Michael Gove, a brit kormányzati hivatalt vezető miniszter azt is megerősítette, hogy nem ragaszkodnak ahhoz a tervükhöz, amely szerint a brit koronának dolgozó közalkalmazottak négyötödét visszaküldenék a munkahelyükre dolgozni. A döntés a vészhelyzeti kabinetértekezlet (Cobra-értekezlet) után született.

A kocsmák, bárok 10-kor zárnak

Boris Johnson azt is bejelentette, hogy csütörtöktől este tíz órakor be kell zárniuk a kocsmáknak és bároknak is. Emellett az országban a veszélyhelyzet szintjét is megemelték az egyre terjedő vírus miatt.

Mindez azután érkezett, hogy augusztusban még az Eat Out to Help Out (segíts azzal, hogy nem otthon eszel) nagyobb léptékű kormányzati programot indítottak a járvány kezdete óta komoly veszteségeket elszenvedő vendéglátóipar védelmében.

Korábban már a brit kormány megtiltotta a 6 fősnél nagyobb rendezvények megtartását, és súlyos, akár tízezer fontot (négymillió forintot) is elérő bírságot kaphat az, aki pozitív koronavírus-teszt után nem marad karanténban. Kitartóan nem lesznek nézők a sporteseményeken és konferenciákat sem lehet tartani, noha korábban abban bíztak, hoyg talán októbertől lesz erre mód.

A korlátozásokat hat hónapra tervezik, és a hadsereget is mozgósíthatják az intézkedések betartatására.

Szeptemberi rekord

Az Egyesült Királyságban szeptemberben szintén rekordot döntött a COVID-fertőzések száma, a napi esetszám a Worldometers alapján 4368-re emelkedett. Eddig náluk járt Európában a legtöbb halálesettel a járvány, eddig összesen 41,788 életet követelt a vírus.

Ha arra kívácsni, hogy a mi térségünkben hogy alakul járvány az egyes országokban, itt tudja részletesen megnézni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG