Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több és egyre tisztább kokain jön Európába


2018 nyarán a belga rendőrség vizsgálja azt a két tonna lefoglalt kokaint, ami Brazíliából érkezett az országba, és az orosz kormánypárt (Egységes Oroszország) logójával láttak el minden egyes csomagot.
2018 nyarán a belga rendőrség vizsgálja azt a két tonna lefoglalt kokaint, ami Brazíliából érkezett az országba, és az orosz kormánypárt (Egységes Oroszország) logójával láttak el minden egyes csomagot.

Jön fel a kokain, nem divatos a heroin, és kiugróan erős Magyarországon az ecstasy az illegális drogok éves európai felmérése alapján.

Olyan országokban is elkezdett terjedni a kokain, ahol eddig ritka volt, emelte ki az EU éves kábítószer-jelentése. Teljes nevén a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának évente kiadott Európai kábítószer-jelentése.

Bár döntően 2018-as adatokat dolgoztak fel a jelentésben, külön arról is írnak, hogy a járvány és az ahhoz kapcsolódó lezárások először megemelték a kábítószerárakat, de hamar visszarendeződött a piac.

A lezárások minimális ellátási nehézséget okoztak, mindössze kissé kiszámíthatatlanabb lett a logisztika. Azaz nehezebb volt tudni, hogy pontosan mikor érkezik meg egy adott szállítmány. A jelentés alapján terméktípusonként viszonylag eltérő trendek működtek az egyes részpiacokon.

Az EU-ban élő felnőttek legalább harmada próbált már valamilyen illegális kábítószert, és inkább a férfiak, mint a nők. Messze a legtöbben a kannabiszt próbálták, aztán jócskán lemaradva jön a kokain, az MDMA, majd más amfetaminok, ebben a sorrendben.

Kokain

Egyre divatosabb a kokain Európában, egyre tisztább kábítószer érkezik ide, és könnyen elérhetőnek is minősül. Ennek megfelelően soha nem kapcsoltak le annyi kokainszállítmányt, mint 2018-ban, ami összesen 181 tonnát jelent. Az összehasonlítás kedvéért: előző évben 138 tonnát foglaltak le a hatóságok.

A szennyvíz alapján is egyre népszerűbb
Az elmúlt 9 évben 14 városban vizsgálták a kokainfogyasztást a szennyvízből kimutatható adatok alapján. A városok többségében növekvő a tendencia. 2018-ban és 2019-ben már 45 városban viszgálták ugyanezt, ezeknél 27-ből jelentettek növekedést, 10-ből stabil helyzetet, a maradékban csökkent a fogyasztás.

Kezd bejönni a szódabikarbónával felütött, olcsóbb változata is a kontinensre, a századforduló előtt az USA-ban egész városrészeket nyomorteleppé változtató crack. Ezzel együtt nálunk egyelőre nem elterjedt.

Nem reprezentatív mintán megfigyelt átlagos országos árak.
Nem reprezentatív mintán megfigyelt átlagos országos árak.

A kínálat, úgy tűnik, hogy lépést tud tartani a növekvő kereslettel, mert a kokain nem drágul érdemben Európában. Magyarországon drágult valamelyest tavalyhoz képest, de például Németországban, Horvátországban vagy Svédországban évek óta esik az ára.

Egyébként is jelentősek a különbségek, a portugál piaci ár már most is fele a svédországinak.

Nem igazán pontos
Jellegéből fakadóan nagyon nehéz megfigyelni az illegális piacokat. Így az illegális kábítószereknél sem lehetséges évről évre megbízhatóan pontos, reprezentatív adatokat kérni a piaci szereplőktől. Helyi, ad-hoc felméréseket ugyanúgy felhasználnak a jelentéshez, mint az országos partnerszervezetek méréseit. Ezért csak nagy vonalakban segítenek tájékozódni ezek az adatok.

A hatáanyag-tartalmat is mérik, ez alapján Magyarországon átlagosan 57 százalék kokain van egy gramm kokainként értékesített illegális kábítószerben. Itt a két szélsőértéket az átlagosan 77 százalékos német és a 33 százalékos cseh kokain jelenti. A legerősebb bevizsgált magyaroszági szer 87 százalékos volt.

Heroin

A heroinhasználók csoportja egyre idősödik, egyre kevésbé népszerű kábítószer a jelentés alapján. A legtöbb országban már több mint tíz éve esik azok száma, akik heroinproblémák miatt igényelnek ellátást, és egyre kevesebben is próbálják ki ezt a kábítószert.

Az ára is stabilan esett 2008-2014 között, azóta nagyjából stabilizálódott. Ez ráadásul messze nem egyenlően érinti az országokat, Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság adja a veszélyeztetett ópiáthasználók háromnegyedét.

Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy egyre több heroin akad fenn a hátárőrök ellenőrzésein, és az unión belül is megjelent a heroingyártás.

Kannabisz

Az európai kannabiszhasználatról azt emelik ki, hogy egyre erősebb termékeket fogyasztanak a felhasználók. A környékbeli hasis és a kannabisz ma átlagosan kétszer annyi THC-t (tetrahidrokannabinol - ez a hatóanyag pontos neve) tartalmaz, mint tíz évvel ezelőtt.

A kannabisznövényből származó kivonatokon alapuló termékeknek a hozzáférhetősége is nőtt. Hozzá kell tenni, hogy az unión belül több helyen nem bűncselekmény kisebb mennyiség tárolása és használata, van ahol legális is.

Magyarországon 8,9 százalék körüli THC-tartalmú évek óta az átlagos illegális kannabisz grammja, ez inkább gyengébbnek számít. Horvátországban vagy Szlovákiában ez az érték 10 körüli, Franciaországban 12 körül mozog.

MDMA, amfetaminok

Az MDMA-tabletták (ecstasy-tabletták) átlagban nézve ma minden korábbinál nagyobb arányban tartalmazzák a kábítószer hatóanyagát. A jelentés ezért úgy ítéli meg, hogy minden bűnüldözési igyekezet ellenére a szintetikus kábítószerek európai termelésében innováció és léptékváltás történik.

Bár az MDMA-tabletták átlagos ára 2008 óta lényegében nem változott Európában, a hatóanyaguk átlagosan mára majdnem két és félszerese az akkoriaknak.

2018-ban egyébként a mért országok közül

Magyarországon volt átlagosan legerősebb az ecstasy,

átlagosan 158 mg MDMA-at tartalmaztak a mért tabletták. Ez több okból is veszélyes, elég csak arra gondolni, hogy ha mondjuk egy olasz ecstasyhoz (náluk átlagosan 91 mg az MDMA-tartalom) szokott fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a magyarországi kábítószer valószínűleg másfélszer erősebb.

Olasz rendőrök foglalnak le Salernoban az ISIS által exportált amfetaminszállítmányt.
Olasz rendőrök foglalnak le Salernoban az ISIS által exportált amfetaminszállítmányt.

Ezeket a szereket jellemzően nem gyógyszerészeti laborokban készítik, profi homogenizáló gépek helyett inkább betonkeverőkre érdemes gondolni. Erre utal, hogy ha megnézzük a szórást, Magyarországon 70-250 mg közti hatóanyag-tartalmat mértek.

Itt a csúcsot Szlovákia jelentette, ahol 40-409 mg közti MDMA-tartalmú tablettákat mértek be. Európa MDMA-központja hagyományosan Csehország volt az elmúlt időszakban, de a jelentés szerint elkezdett felzárkózni Szlovákia is.

Az amfetamin is nagyon elterjedt kábítószer, ebből Európa még exportál is, főleg a Közel-Keletre. Itt is igaz, hogy nagy a szórás a hatóanyag-tartalomban, az átlagos tényleges amfetamin-tartalom 15 és 64 százalék közt mozog.

A jelentés a designer-drogokkal, új pszichoaktív szerekkel leginkább csak említés szintjén foglalkozott.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG