Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump 750 dollár szövetségi jövedelemadót fizetett 2016-ban


Donald Trump amerikai elnök egy konferencián beszél Washingtonban
Donald Trump amerikai elnök egy konferencián beszél Washingtonban

750 dollár szövetségi jövedelemadót fizetett 2016-ban Donald Trump - derült ki a New York Times tényfeltáró cikkéből. A rá következő évben állítólag szintén ugyanennyit.

750 dollár szövetségi jövedelemadót fizetett 2016-ban Donald Trump az Egyesült Államok elnöke, abban az évben, amikor megnyerte az elnökválasztást. Ez derült ki a New York Times tényfeltáró cikkéből. Állítólag ugyanennyi jövedelemadót fizetett szövetségi szinten a rá következő évben is az elnök, ráadásul az ezt megelőző 15 évből 10-ben egyetlen centet sem fizetett be ebbe az adónembe.

Az Egyesült Államokban több szinten is kivetnek jövedelemadót, egyfelől szövetségi szinten, de az egyes államok megadóztathatják az adóköteles bevételeket.

Trump: Fake news!

Miután a New York Times publikálta a sztorit, Donald Trump egy sajtótájékoztatón fake newsnak, azaz álhírnek titulálta azt. Azt nem mondta meg, hogy mennyi adót fizetett be, helyette ismét azzal hozakodott elő, hogy nem tudja tisztázni az adóügyeit, mert az adóhivatal (IRS) még nem zárta le az adóbevallásának az átvilágítását.

„Az IRS nem bánik jól velem”
Donald Trump

Az elnök azt is mondta, hogy felfedi az adatokat, ha az adóhatóság végzett az audittal. Az IRS összesen 72,9 millió dollárnyi adóvisszatérítés jogosságát vizsgálja. Donald Trump komoly összegeket írt le veszteségként, de olyan pénzeket is elszámolt céges kiadásként mint a fodrásza, összesen 70 ezer dollárnyi adót igényelt vissza ezen a jogcímen.

Titkolja az adóügyeit

Az üzleti érdekeltségeit összefogó Trump Organization egyik ügyvédje, Alan Garten, azt mondta, hogy az újság által tálalt tények „többsége – ha nem mind – pontatlannak tűnik” .

Donald Trump az egyetlen olyan elnök az Egyesült Államok modern történelmében, aki nem tette nyilvánossá az adóügyeit, és a bíróságon mindent megtesz, hogy ne kelljen bemutatnia az adóbevallásait.

Baj lehet a Trump-birodalommal

A New York Times cikke megkérdőjelezi azt a képet, amelyet az elnök megpróbál a nyilvánosság felé sugározni, hogy egy igazi hazafi, és sikeres milliárdos üzletember. A Times szerint az adópapírokból inkább döcögősen futó cégek, hatalmas adókedvezmények, egy problémás pénzügyi átvilágítás és több száz millió dollárnyi hamarosan lejáró tartozás képe rajzolódik ki.

XS
SM
MD
LG