Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Naponta csaknem 50 ezren fertőződnek meg koronavírussal Európában


Maszkot viselő járókelők, Middleborough, Egyesült Királyság
Maszkot viselő járókelők, Middleborough, Egyesült Királyság

Több európai országban is súlyosabb a koronavírus-járvány, mint a tavaszi első hullámban. Több helyen, köztük Csehországban és az Egyesült Királyságban ismét bevezetik a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozásokat.

Október elejére a 48 ezret is elérte a napi új koronavírus-esetszám az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában, ami jóval magasabb, mint a napi esetszám bármikor az áprilisi hullám alatt.

Magyarország: tíz beteg meghalt

A hétvégén, Magyarországon 858 új esetet diagnosztizáltak, 10 idős krónikus beteg pedig meghalt, olvasható a kormányzati portálon. Ezzel 30 575 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Egyelőre kórházi kezelésre még nem szorultak annyian, mint tavasszal, de már közel vagyunk a májusi szinthez: 685 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 42-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban jelenleg rekordszámú, több mint 28 ezer ember van.

Az aktív fertőzöttek száma tehát 30 ezer körül jár, ám a valós számokat a tesztelés lassúsága miatt nehéz megbecsülni: az elmúlt 24 órában például 7957 tesztet csináltak a hatóságok, vagyis kevesebbet, mint a megelőző napok 11 ezer feletti tesztszámai. Az utóbbi napokban magas, 11 százalékos volt a pozitív tesztek napi aránya, ami eddig az egyik legmagasabb detektálási arány Magyarországon.

A megyék közül a legtöbb új fertőzöttet vasárnap is Budapesten regisztrálták 283 fővel, ezt követte Borsod-Abaúj-Zemplén 166 fővel, majd Hajdú-Bihar 130-cal. 100 feletti esetszám volt még Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is, közel száz pedig Győr-Moson-Sopron megyében.

Csehország: hétfőn életbe lép a veszélyhelyzet

A régióban továbbra is Csehországban a legsúlyosabb a járványhelyzet, a 10,7 milliós országban szombaton 2 556 új esetet jelentettek, így 40 821-re nőtt az aktív fertőzöttek száma. Jelenleg 1 198 embert ápolnak kórházban, az elhunytak száma pedig 711-re nőtt a hétvégére.

Hétfőtől egész Csehországban újra életbe lép a veszélyhelyzet, amit először tavasszal hirdettek ki. Ennek értelmében 10 és 20 főnél nagyobb beltéri, illetve kültéri rendezvényeket nem lehet megtartani. A sporteseményeket csak közönség nélkül lehet megrendezni, a középiskolákban távtanítás kezdődik. Szintén felfüggesztik az orvostanhallgatók oktatását, nekik hétfőtől a kórházakban kell segíteniük.

Csehországba jelenleg csak negatív COVID-teszttel, vagy 14 napos karantént vállalva lehet belépni, több ország viszont Csehországot tette tiltólistára. Köztük van például Szlovákia (ahol október 1. óta érvényben van a veszélyhelyzet) és Németország, utóbbi már szeptember 25-e óta a „kockázatos zónák” közé sorolja Csehország egész területét, és karanténkötelezettséget tart érvényben. Németország egyébként Budapestet és több magyar megyét szintén ebbe a kategóriába sorol. Hollandia, Dánia, Belgium és Ciprus szintén korlátozza a cseh állampolgárok beutazását.

Ukrajna: Porosenko is beteg

Ukrajnában a járvány eddig 4 300 életet követelt, miközben a hétvégén a fertőzések száma átlépte a 222 ezret. Szombaton a korábbi ukrán elnök, Petro Porosenko is kórházba került kétoldali tüdőgyulladással.

A volt államfőnek, aki jelenleg is az ukrán parlament képviselője, szeptember 29-én lett pozitív COVID-teszt eredménye, ezután otthonában kezelték. Mivel cukorbetegségben szenved, különösen veszélyeztetett betegnek számít.

Németország: az újraegyesítés csöndes ünneplése

Németországban a járvány miatt a korábbi éveknél szerényebb rendezvényekkel tudták csak megünnepelni a német újraegyesülés 30. évfordulóját szombaton. A Potsdamban zajlott állami ünnepségen a német állam- és kormányfő „szétültetett” közönség előtt tartott beszédet, és az ország több pontján tervezett koncerteket és egyéb rendezvényeket közönség nélkül, online közvetítés mellett tartották csak meg.

Németországban áprilishoz képest alacsonyabb a napi új esetek száma, bár a nyár vége óta itt is erősödik a járvány második hulláma: vasárnap 2 279 új esetet regisztráltak, ezzel 299 ezer fölé nőtt a fertőzésszám. Németországban eddig 9 529 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt.

A német városok közül München és Hamburg a legerősebben érintett, a nagyvárosokban szigorúan büntetik azokat, akik nem tartják be a járványvédelmi szabályokat. A hét legnagyobb német városban a Welt am Sonntag jelentése szerint eddig mintegy 3 millió eurónyi büntetést szabtak ki 35 ezer szabálysértőre.

XS
SM
MD
LG