Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Válogatott focista, Poirot és a 100 éves veterán - királynői kitüntetések


Tom Moore, a brit hadsereg százéves veteránja.
Tom Moore, a brit hadsereg százéves veteránja.

​​​​​​​A koronavírus-járvány elleni védekezés hősei kapják idén a brit uralkodói kitüntetések nagy részét: a világhírű 100 éves veterántól kezdve a válogatott focistáig. Október 10. egyben a mentális egészség világnapja is.

A királynői elismerések listáját ma hozták nyilvánosságra, ezen szerepel egészségügyi dolgozó, válogatott focista, Poirot megtestesítője és az időközben világszerte közkedveltté vált százéves veterán is.

Az Egyesült Királyságban minden évben kétszer átadják az uralkodói kitüntetéseket, idén viszont rendhagyó módon október 10-re tették át az első napot a hagyományos, júniusi alkalomról. Az uralkodó és a kormány egyetértésével azért halasztották őszre, hogy a koronavírus-járvány megfékezésében élenjárók minél nagyobb számban részesülhessenek a magas kitüntetésekben.

Orvosok, ápolók

Nem meglepő tehát, hogy a sportolók, művészek és veteránok mellett idén a járvány hősei szerepelnek jelentős számban.

A szombat hajnalban közzétett listára 1495-en kerültek fel, 72 százalékuk helyi közösségben végzett munkájáért veheti át az uralkodó által adományozott címet. 14 százalékuk pedig a brit egészségügyben és a szociális ellátó szolgálatnál dolgozik, ami példátlanul magas arány.

A Manchester United 22 éves csatára

Az egészségügyi dolgozókon kívül mások is kaptak elismerést a járvány kapcsán kifejtett tevékenységükért. Marcus Rashford angol labdarúgó-válogatott, a Manchester United 22 éves csatára, aki a rászoruló gyermekek megsegítéséért indított kampányával érdemelte ki a kitüntetést.

A brit kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt tavaszi iskolabezárások idején ingyen étkeztetésre jogosító utalványokat juttatott a rossz anyagi helyzetük miatt rászoruló családok iskoláskorú gyermekeinek, de ezt a juttatást a gyerekek az eredeti terv alapján csak a tanév végéig kapták volna.

Marcus Rashford a kampányával elérte, hogy 1,3 millió, szegény családban élő angliai diák a nyári szünet idején is kaphatott ingyen ételt, ezért II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom rendjének tagja (Member of the Order of the British Empire, MBE) címet adományozta neki.

Lovaggá ütötték a 100 éves veteránt

Hasonló munkájáért kapta meg a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangot Tom Moore, a brit hadsereg százéves veteránja, akit a királynő Boris Johnson miniszterelnök személyes felterjesztésére soron kívül, még a születésnapi kitüntetési lista ismertetése előtt tüntetett ki. A „Captain Tom”, vagyis Tom százados néven világszerte ismertté vált veterán, aki a második világháború alatt az ázsiai hadszíntéren szolgált, azt vállalta, hogy 100. születésnapja előtt százszor körbesétálja házának jókora kertjét.

Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS áldozatos erőfeszítéseit a járvány idején. Sir Moore-t azóta ezredessé léptették elő, kampánya hatására pedig 32,8 millió font (13 milliárd forint), vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze.

A mentális egészség világnapja
A sok, egészségüggyel kapcsolatos kitüntetést pont október 10-én, azaz a mentális egészség világnapján hozták nyilvánosságra. Ahogy a világnap alkalmából kiadott WHO-közleményben olvasható: a COVID-19 miatt rendkívül sok egzisztencia vált bizonytalanná, a családok és közösségek elszakadtak egymástól, vállalkozások mentek csődbe, az embereket megfosztották azoktól a lehetőségektől, amelyeket akár egy évvel ezelőtt természetesnek vettek. A világjárvány következményei hatalmas károkat okoztak a lakosság mentális egészségét tekintve. Leginkább a szegényeket és a legkiszolgáltatottabbakat érintették a változások, súlyosbítva a már meglévő egyenlőtlenségeket.

Sir David Attenborough és Poirot

Kiemelt kitüntetésben részesült Sir David Attenborough, az átütő sikerű természetfilm-sorozatairól is ismert világhírű brit természettudós. Sir Davidnek már 1985-ben lovagi címet adományozott az uralkodó, ám most átveheti a Lovagi Nagykeresztet is.

A színészvilág képviseletében ugyancsak lovagi rangban részesül David Suchet, aki Agatha Christie mesterdetektívje, Hercule Poirot filmbeli megszemélyesítőjeként tett szert világhírnévre.

XS
SM
MD
LG