Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tart a számolás - a Szenátus sorsa is bizonytalan


USA-ELECTION/REACTION
USA-ELECTION/REACTION

Joe Biden demokrata jelölt esélyei egyre jobbak. Donald Trump közép-európai idő szerint fél 6-ra sajtótájékoztatót jelentett be. Eközben a szenátusi többség sorsa is még kérdőjeles.

Joe Biden demokrata jelölt, és a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump is a friss adatokat várják abból a négy kulcsfontosságú államból, ahol még nem zárult le a voksok összesítése. Biden azt mondta, arra számít, nyerni fog, de még nem hirdetett győzelmet.

November 7-én, négy nappal a választás napja után, Joe Biden valamennyivel vezet Trump előtt Arizonában, Nevadában, Georgia-ban és Pennsylvaniában. Közben lassan, de biztosan tovább folyik a szavazatok, főként a levélszavazatok összeszámlálása. A jelenlegi számok szerint Joe Bidennek van rá esélye, hogy több mint 300 elektori szavazatot nyerjen el, ami jóval több, mint a győzelemhez szükséges 270.

Az amerikai választóknak 2000 óta nem kellett ennyi várniuk arra egy elnökválasztáson, hogy megtudják, ki lett a győztest. Rekordszámú ember, több mint 100 millióan, levélben adta le szavazatát, mivel a koronavírus miatt az emberek próbálták elkerülni, hogy a szavazóhelyiségeknél kelljen gyülekezniük.

Szombaton újabb eredményeket várnak Pennsylvaniából, ahol 29 ezer szavazattal vezet Joe Biden, és már 96 százalék körül van a feldolgozottság. Ha Biden megnyeri Pennsylvaniát, azzal az elnökválasztást is.

Az amerikai elnökválasztás eredményeit mutató, állandóan frissülő részletes térképünket itt nézheti meg.

Donald Trump amiatt figyelmeztette Bident, amit ő is megtett

Az amerikai legfelsőbb bíróság egyik bírája elutasította a helyi republikánusok kérését Pennsylvaniában, hogy azonnali hatállyal leállítsák a késői szavatok összeszámlálását. Samuel Alito bíró csak arra szólította fel a számlálási tisztségviselőket, hogy az előírásoknak megfelelően különítsék el azokat a szavazatokat, amelyek urnazárás után érkeztek be.

Donald Trump eközben arra szólította fel Joe Biden demokrata jelöltet, hogy ne hirdessen idő előtt győzelmet, bár ő maga megtette ezt. Miután Biden kampánystábja bejelentette, hogy a demokrata jelölt beszédet fog tartani, Trump azt írta a Twitteren, hogy „nem szabad, hogy helytelen módon elnöknek hirdesse ki magát. Én is megtehetném ezt. A jogi eljárások csak most kezdődnek!”.

A republikánus frakcióvezető szerint békés lesz az esetleges átadás

A Trump-kampánystáb több államban is kérvényt adott be , hogy állítsák le a szavazatszámlálást. A kérvények többségét elutasították a bírák. Donald Trump legalább két alkalommal hamisan győztesnek hirdette ki magát, annak ellenére, hogy szavazatszámban és elektori szavazatok számában is hátul áll, és négy kulcsfontosságú államban még nincs meg az eredmény.

Mitch McConnel a Szenátus republikánus frakcióvezetője azt mondta, hogy biztos benne, békés lesz az elnökség átadása abban az esetben, ha Donald Trump elveszíti az elnökválasztást Joe Biden demokrata jelölttel szemben. McConnelt november 6-án kérdezték arról, hogy békés lesz-e az elnökség átadása, ha Biden nyer, amire a republikánus politikus azt mondta „Természetesen. 1792 óta békésen zajlik a hatalomátadás. Minden négy évben új kormányunk van” - fogalmazott.

Néhány republikánus aggódik az elnök szavai miatt

Sok demokrata dühös lett, és a republikánusok közül is néhányan aggódva figyelték, amikor Donald Trump elvetette a kétség magját az amerikai választások tisztaságával kapcsolatban, miközben Joe Biden négy államban is egy kevéssel vezetésre áll.

November 3. – a választás napja – után Trumpnak sok csatatér-államban jelentős előnye volt, de Biden elkezdett feljönni, ahogy a levélszavazatokra került a sor a számlálásnál. Egyelőre még informálisan sem hirdettek győztest, de úgy tűnik, Joe Biden egyre közelebb van a szükséges 270 elektori szavazathoz.

Több vezető republikánus politikus, köztük Mitt Romney szenátor is elítélte, hogy Donald Trump azt állította, a választás el lett csalva. Romney, Utah szenátora és Massachusetts korábbi kormányzója azt mondta november 7-én, hogy az elnöknek joga van újraszámlálást kérni, és nyomozást kezdeményezni, ha megalapozott gyanú van rá, hogy szabálytalanság történt a választási folyamatban.

Ennek ellenére Romney azt mondta, hogy „helytelen azt állítani, hogy a választás meg volt bundázva, és korrupt, és el lett csalva.” „Ez árt a szabadság ügyének itt is és világszerte is, gyengíti azokat az intézményeket, amik a köztársaság alapját képezik, és meggondolatlan módon destruktív és veszélyes érzelmeket támaszt” – mondta a republikánus politikus.

Még a Szenátus sorsa is nyitott

A demokraták elnyertek egy második szenátori posztot is a republikánusoktól. Arizonában Mark Kelly legyőzte a republikánus Martha McSally-t, aki eddig az állam egyik szenátora volt. Ezzel maradt esélye a demokratáknak arra, hogy többséget szerezzenek a Szenátusban. Jelenleg 48-48 az állás a pártok között a 100 fős Szenátusban.

Ha Joe Biden lesz az elnök, akkor a demokratáknak elég 50 szenátor is, mivel döntetlen esetén az alelnök dönt. Amennyiben a demokraták nyerik a választást, de a Szenátusban republikánus többség lesz, akkor a republikánusok egy sor döntésben gátolni tudják majd az elnököt, kezdve az egészségüggyel a környezetvédelemig bezárólag.

Georgiában már szinte biztos, hogy újraszámlálás lesz

Georgia államban arra számítanak, hogy újra kell majd számolni a szavazatokat, a csatatér államban ugyanis nagyon valószínű, hogy leheletvékony különbség lesz Joe Biden és Donald Trump szavazatszáma között. Biden november 6-án 1096 szavazattal átvette a vezetést, miközben több mint 4 ezer szavazat vár még összesítésre. „Ilyen kis különbség mellett újra fogják számolni a szavazatokat Georgiában” – mondta Brad Raffensperger georgiai államtitkár.

Az államban, amely 16 elektori szavazatot ér, kezdetben nagy volt Trump előnye, de aztán, ahogy a levélszavazatokra került a sor, demokrata kihívója behozta a hátrányt. Georgia állam nélkül nincs esélye az elnöknek megszerezni a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot. Georgiában a jelölteknek lehetőségük van újraszámlálást kérni, ha az eltérés kisebb mint fél százalék az indulók között.

"Az amerikai elnökválasztások után az exit poll felmérések és a szavazatszámlálók által közölt adatok alapján a sajtó igyekszik mihamarabb bejelenteni a szavazás nyertesét. A választási rendszer sajátosságai miatt azonban a végső szót nem a leadott szavazatok száma alapján mondják ki, hanem a szövetségi államok előre meghatározott számú képviselői, az úgynevezett elektorok végső szavazása dönt a győztesről. Az elektorok többnyire követik az elnökválasztás saját államukban született eredményét, de volt már példa eltérésekre. Emiatt csak az ő ülésükön, december 14-én derül ki a nyertes személye, így az elnökválasztás hivatalos eredményét is csak akkor lehet kimondani."

XS
SM
MD
LG