Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sorra gratulálnak a világ vezető politikusai Joe Bidennek


Joe Biden, 2020. november 6.
Joe Biden, 2020. november 6.

Az EU vezető politikusai mellett Boris Johnson és Angela Merkel, valamint Hollik István és Karácsony Gergely is gratulált Joe Bidennek, akit az amerikai médiumok győztesnek kiáltottak ki az amerikai elnökválasztáson.

Az amerikai média Joe Biden demokrata jelöltet hozta ki győztesnek Pennsylvaniában, aki ezzel átlépte az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot. Az AP és más hírügynökségek november 7-én 11:00-kor keleti parti idő szerint, 17:30-kor magyar idő szerint kihirdették a választás győztesét. A világ vezető politikusai sorra gratulálnak Joe Biden győzelméhez.

Videón a választási eredmény miatt ünneplő és búslakodó amerikaiak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:52 0:00

Magyar reakciók

A magyar kormánypártból eddig Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója reagált a hírre, hogy Joe Biden egybehangzó előrejelzések szerint legyőzte Donald Trumpot, és ezzel megnyerte az amerikai elnökválasztást. A magyar politikus Donald Trumpról posztolt egy képet, és azt írta: "Köszönjük, Trump Elnök Úrnak az elmúlt négy évet! Neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok, mint még soha. Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk..."

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebookon gratulált Bidennek. „Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak. Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek” – írta a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint Joe Biden a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, és győzelmével visszatér a normalitás a Fehér Házba.

Deutsch Tamás a Fidesz alapító tagja és EP-képviselője azt írta a Facebookon, miután a sajtó Joe Bident jelentette be győztesnek, hogy "Korábban Biden alelnöksége mellett kétszer is kétharmaddal nyertünk. Most Biden elnöksége mellett fogunk ismételni. In God we trust. Ennyi."

Az amerikai elnökválasztás eredményeit mutató, állandóan frissülő részletes térképünket itt nézheti meg.

Európai politikusok gratulációi

Charles Michel az Európai Tanács elnöke azt írta, hogy az EU szorosan követte a választást, és gratulál Joe Bidennek és Kamala Harris leendő alelnöknek a győzelemhez. Michel azt írta, az EU eltökélt az erős transzatlanti partnerség mellett, és készen áll, hogy együtt dolgozzon az új kormánnyal.

Az EU másik vezető politikusa, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén gratulált Bidennek. Von der Leyen azt is megemlítette, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közeli szövetségesek és barátok, és a két terület polgárai szoros kapcsolatban állnak egymással.

Angela Merkel német kancellár is gratulált az amerikai média által győztesnek kikiáltott elnökjelöltnek. „Alig várom, hogy együtt dolgozhassak Biden elnökkel” – írta a német politikus.

Emmanuel Macron francia elnök Twitteren gratulált Joe Bidennek. "Az Amerikaiak megválasztották az elnöküket" – írta Macron. "Dolgozzunk együtt!" – tette hozzá a francia elnök.

Boris Johnson brit miniszterelnök is gratulációját küldte az amerikai média által győztesnek kikiáltott elnökjelöltnek. Azt írta, hogy az Egyesült Államok az Egyesült Királyság fontos szövetségese, és várja a közös munkát.

"Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében" - írta Andrzej Duda lengyel elnök Twitter-oldalán.

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek – jelentette be Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak – áll a táviratban. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában. Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy "az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval".

"Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog" - írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. Matovic azt mondta, hogy bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió erős partnerekké válnak".

Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Joe Bidennek. "Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét" – írta közösségi oldalán a román államfő.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulálta demokrata politikusnak. "A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében" – írta Twitter-oldalán a miniszterelnök.

Amerika és a világ: jókívánságok

Barack Obama egykori amerikai elnök Twitteren gratulált, a volt elnök barátaiként hivatkozott Bidenre és Harrisre, és azt mondta nagyon büszke rájuk. Joe Biden két ciklus alatt is Obama alelnöke volt. Obama azt írta, tudja, hogy Joe Biden az amerikaiak érdekeit nézve fogja végezni a munkáját, függetlenül attól, hogy rá szavaztak vagy sem.

Mitt Romney republikánus szenátor a saját és a felesége nevében is gratulált Bidennek és Kamala Harrisnek. "Én és a feleségem mindkettejüket jószándékú embernek ismerjük , akiknek csodálatra méltó a személyisége" .

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is gratulált Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. „Tudom, hogy Biden úr erős támogatója a NATO-nak és a transzatlanti kapcsolatoknak” – írta a főtitkár, aki szerint egy erős NATO jó Európának és Észak-Amerikának is.

Narendra Modi indiai miniszterelnök is gratulált Joe Bidennek, valamint egy külön posztban Kamala Harrisnek is, akinek indiai felmenői vannak. Modi azt írta, hogy minden indiai-amerikai nagyon büszke lehet Harrisre.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt írta, hogy Kanada és az Egyesült Államok viszonya nagyon különleges, és várja a közös munkát a leendő elnökkel és alelnökkel,

Az amerikai média által nyertesnek nevezett Joe Biden és alelnök-jelöltje, Kamala Harris.
Az amerikai média által nyertesnek nevezett Joe Biden és alelnök-jelöltje, Kamala Harris.

Az amerikai választási rendszerről

Az amerikai elnökválasztások után az exit poll felmérések és a szavazatszámlálók által közölt adatok alapján a sajtó igyekszik mihamarabb bejelenteni a szavazás nyertesét.

A választási rendszer sajátosságai miatt azonban a végső szót nem a leadott szavazatok száma alapján mondják ki, hanem a szövetségi államok előre meghatározott számú képviselői, az úgynevezett elektorok végső szavazása dönt a győztesről.

Az elektorok többnyire követik az elnökválasztás saját államukban született eredményét, de volt már példa eltérésekre. Emiatt csak az ő ülésükön, december 14-én derül ki a nyertes személye, így az elnökválasztás hivatalos eredményét is csak akkor lehet kimondani.

XS
SM
MD
LG