Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életbe léptek a szigorítások


Debrecenben közlekedő férfi 2020. augusztus 13-án.
Debrecenben közlekedő férfi 2020. augusztus 13-án.

Maszkot kell hordani szinte mindenhol, héttől bezárnak a boltok és a legtöbb rendezvény be lett tiltva.

Kedd éjjel megjelent a korábban bejelentett szigorításokat tartalmazó Magyar Közlöny, így részletesebben tudhatjuk, hogy milyen új előírásokat kell betartani.

Eszerint este 8-tól reggel ötig nem lehet kimenni az utcára. Kivétel, ha valaki dolgozni vagy sportolni megy, de ehhez kell egy külön igazolás. Ezt itt töltheti le.

Bekerült a kutyasétáltatásra vonatkozó módosítás is, este 8 után a kutyások megsétáltathatják a háziállatukat a lakóhelyük 500 méteres körzetében .

A patikák és a benzinkutak kivételével a boltok este hétig lehetnek nyitva és leghamarabb hajnali öttől nyithatnak ki. Az éttermek csak elvitelre szolgálhatnak ki.

Minden 10 ezer főnél nagyobb településen az utcán is legtöbbször maszkot kell hordaniuk a hatévesnél idősebbeknek. Egészen pontosan ezeken településeken önkormányzatnak kell meghatározni a "azon közterületeket, illetve nyilvános helyeket, ahol e rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni".

Zárt helyen pedig leegyszerűsítve lényegében mindenhol kötelező lesz hordani a maszkot.

Gyülekezés, iskolák, rendezvények

Minden gyülekezés tilos a szabály szerint, de ez alól több kivétel van.

Minden rendezvény tilos, de tíz főig engedélyezett bármilyen magánrendezvény.

A vallási rendezvények is engedélyezettek, ezeknél teljesen az adott vallásra bízzák, hogy mit szeretnének csinálni. A sportrendezvények is engedélyezettek, de csak nézők nélkül. Az edzőtermekbe is lehet járni, amennyiben valaki versenyszerűen sportol.

A nem versenyszerűen sportolók sehol nem végezhetnek csapatsportokat. Az egyéni sportokat viszont engedélyezték, "különösen futás, gyaloglás, kerékpározás" kiemelésével.

Távoktatásra állnak át iskolák, de az általános iskolák nem, a 8. osztályig továbbra is be kell járni az iskolákba. Az óvodák, bölcsődék is nyitva maradnak.

A szállodák is fogadhatnak vendégeket, amennyiben azok "üzleti, gazdasági vagy oktatási célból" érkeznek. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg, az esküvőkön a szükséges szereplőkön túl csak a szűk család lehet jelen.

Foglalkoztatottak utáni adókedvezmény néhány iparágnak

A foglalkoztatottak után adható adókedvezményeket is kihirdettek a Közlönyben.

TEÁOR-szám alapján 18 fajta tevékenységet választottak ki, és amely vállalkozások a megelőző hat hónapban legalább a bevételük 30 százalékát ilyen jellegű tevékenységekből szerezték, azok jogosultak.

Az említett TEÁOR-számok alapján például az éttermek, kocsmák, előadóművészek, rendezvényszervezők vagy a mozik jogosultak lesznek.

Az igényelhető kedvezmények négy lehetőséget takarnak. Eszerint egy hónapra:

  • a foglalkoztatottak után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni,
  • szakképzési hozzájárulást fizetni,
  • rehabilitációs hozzájárulást fizetni,
  • a kisvállalati adónál pedig nem tekintik adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG