Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civilek bombázásáról, machetés gyilkosságról számolnak be az etiópiai Tigréből menekültek


Tigréből menekült nő és gyermeke a szudáni menekülttáborban al-Fashqua-ban, 2020. november 13-án.
Tigréből menekült nő és gyermeke a szudáni menekülttáborban al-Fashqua-ban, 2020. november 13-án.

A menekültek szerint eritreai és etióp katonák együttesen is támadják Etiópai északi tartományát, Tigrét.

"Láttam, hogy levágott emberek hulláját dobják az utcára. Más sebesülteket egy kötéllel kötöttek egy riksa után. Félelemetes és szörnyű, ami történt, a tigrinyákat levadásszák és megölik. Mindent kifosztanak és a térségünket tankokkal támadták."

- mondta Reutersnek a 48 éves Araqi Naqashi, aki Szudánba menekült a tigréi harcok elől.

Az 52 éves Barhat akkor menekült el Tigréből, amikor a délre lévő Amhara régióból rájuk támadtak.

"Mindenkit megöltek, aki azt mondta, hogy tigrinya. Ellopták a pénzünket, az állatainkat, a terményeinket a házainkból, csak a rajtunk lévő ruhákban futottunk el"

- állította a nő. Hayali Kassi, a 33 éves sofőr arról számolt be hogy civileket is bombázott az etióp légierő. Mások machetés támadásokról, utcai lövöldözésekről számoltak be.

Többrétegű konfliktus

Tigrében szinte kizárólag tigrinya nemzetiségű emberek élnek, délebbre pedig Etiópia második legnagyobb, de jellemzően politikailag és gazdaságilag legerősebb népcsoportja, az amharák.

A mostani konfliktus ennél mélyebb, Tigrét ugyanis a jól felfegyverzett Tigréi Nép Felszabadítási Front (TPLF) uralja. A TPLF helyi diktatúra 1991-es megdöntése óta szövetségesével az egész ország irányítását átvette. De 2019-ben az új miniszterelnök, a korábbi katonai hírszerző Abiy Ahmed Ali alá nem akartak beállni.

Abiy Ahmed Ali viszont nem fogadta el, hogy az ország északi részén, Tigré tartományban lényegében teljesen önálló, lázadó irányítás maradjon.

Amikor október végén a miniszterelnök új tábornokot nevezett ki a tigrinya haderő élére, őt nyíltan nem fogadták el a TPLF vezetői. Ezután november elején állítólag megtámadtak egy állami fegyverraktárat Tigrében, mire Abiy Ahmed bejelentette, hogy "átlépték a vörös vonalat" és légicsapásokkal kísért katonai támadást indított a régió irányításáért.

A hírügynökségnek nyilatkozó menekültek eritreai katonákat is láttak a támadók között, ezt viszont mind az etióp mind az eritreai kormány is tagadja. A TPLF viszont különösen ellenséges viszonyban van Eritreával, ezért lehet az, hogy a menekültek a keskenyebb határszakaszon próbálnak inkább Szudán felé meneküln.

Az ENSZ szerint alig több mint egy hét alatt 14 500 etióp állampolgár menekült Szudánba, csak al-Fashqua városában hétezren vannak már.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG