Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ingyen lesz a net a távoktatásban lévőknek, ha ezt kérik


Több táblagépe segítségével készíti el egy középiskolás fiú a történelemből kapott feladatait 2020. március 17-én.
Több táblagépe segítségével készíti el egy középiskolás fiú a történelemből kapott feladatait 2020. március 17-én.

Erről szombaton ki is adtak egy rendeletet, bemondásra fog menni, 30 napot nem kell fizetni és azt még nem döntötték el, hogy ki fogja kifizetni.

Szombaton kijött a Magyar Közlönyben, hogy 30 napig nem kell fizetniük a netért a távoktatásban tanuló diákoknak és tanáraiknak, ha ezt bejelentik a szolgáltatójuknál.

Új előfizetésekre is érvényes lesz ez, és "lehetőleg elektronikus úton" kell jelezni a szolgáltató felé, ha ezt igénybe kívánja venni valaki. Arról pedig csak nyilatkozni kell, hogy az adott előfizetés használói között van, aki jogosult.

Egy jogosultságot pedig "egy helyen" lehet igénybe venni. Orbán Viktor kapolódó Facebook videójában még arról beszélt, hogy azt még nem tudni, hogy ezt végül ki fogja kifizetni, erről "lesz egy vita a cégekkel". A rendelet holnaptól hatályos.

A távoktatásra való átállás rengeteg családnak okozott megoldhatatlan vagy nagyon nehezen áthidalható problémát tavasszal is.

„Vagy enni fognak, vagy internetezni. Döntsék el” – digitális oktatás Magyarországon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:42 0:00

Az Országos Kompetenciamérés 2017-es adatai alapján a diákok jelentős része - az általános iskola felső tagozatán például durván a diákok ötöde - nem vagy csak erősen korlátozottan fér hozzá a nethez. A legfőbb probléma az eszközhiány volt, de az internethozzáférés is valós gondnak számított sok helyen.

Jelentős területi különbségeket is mértek, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a diákok egyharmadához nem vagy csak erősen korlátozottan juthatott el az online távoktatás, Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében ez az arány egytized.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG