Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betett Zambiának a kínai hitel, becsődölt az ország


Maszkot vásárol egy férfi Kitwében 2020. febuár 6-án.
Maszkot vásárol egy férfi Kitwében 2020. febuár 6-án.

Nem tudja tovább fizetni államkötvényei hozamát Zambia. Az afrikai ország lehet az első állam, ami csődöt jelent a koronavírus-járvány miatti recesszió kezdete óta.

A dél-afrikai Zambiai Köztársaság mintegy 12 milliárd dollárral (mai árfolyamon több mint 3600 milliárd forinttal) tartozik különböző külföldi hitelezőknek, köztük európai nyugdíjalapoknak és több állami tulajdonú kínai banknak.

Az állam likviditási problémáinak kezeléséhez nemzetközi, dollár- és euróalapú államkötvényeket bocsátott ki, ez azonban nem bizonyult elegendőnek, és mára az ország nem tudja fizetni az államkötvényeket felvásárló hitelezőknek járó kamatot.

Itt a vége

Zambia még múlt hét szerdán elmulasztotta 42,5 milliárd dollárnyi hozam fizetését az eurókötvényeik után, elindítva a szerződésben előírt 30 napos türelmi időt – elvileg ennyi idejük van a hozam fizetésére.

A Fitch hitelminősítő szerint belátható időn belül erre nem lesz lehetőségük, ezért csütörtöki előrejelzésükben azt írták, hogy Zambia a következő néhány hónapban államcsődöt jelenthet.

A jóslat már másnap beigazolódott: pénteken Zambia több nagy hitelezője elutasította a kormány ajánlatát a fizetés halasztására. Ők egyébként közösen 3 milliárd dollárnyi kötvényt birtokolnak. Az állam ezután kénytelen volt fizetésképtelenséget jelenteni.

A kínai hitel volt a kegyelemdöfés

A kötvények bedőlése miatt azok, akik korábban zambiai államkötvényt vettek, elvileg azonnal visszakövetelhetik a befektetett tőkéjüket, bár erre jó eséllyel nem kerül majd sor.

Valószínű viszont, hogy Zambiát a pénzügyi szereplők szemében hosszú időre elveszti hitelképességét, és kiszorul a nemzetközi hitel- és kötvénypiacról.

Gustavo Medeiros, a zambiai államadósság egy részét kezelő Ashmore Group helyettes vezetője a Yahoo Newsnak azt mondta, az államcsőd egyebek mellett hiperinflációt indíthat el. A zambiai valuta, a kwacha már hónapok óta gyengélkedik, dollárban mért árfolyama az év eleji érték alig felén áll jelenleg.

A zambiai kormány jelenleg azt próbálja elérni, hogy a G20 szervezete léptesse érvénybe azt a méltányossági mechanizmust, amely felmenti a szegényebb országokat a gazdagabb tagállamok felé való szembeni hiteltörlesztési kötelezettségük alól. Hasonló kérelemmel fordultak a privát hitelezőikhez is, egyelőre kevés sikerrel.

Phillip Blackwood, a Sydbank vezető tanácsadója szerint Zambia pénzügyi problémái akkor kezdődtek, amikor 2012-ben sikertelenül fordultak hitelhez az IMF-hez.

Ekkor az ország Kínához fordult, ahonnan 2012 és 2015 között többmilliárd dollárnyi hitelt vettek fel, előnytelen feltételekkel. Az államadósság már az idei év elején elszabadult, a járvány és a recesszió pedig tovább rontotta a költségvetés állapotát és az ország lehetőségeit az újabb hitel felvételére.

Zambia jelenleg is mintegy 3 milliárd dollárral tartozik különböző kínai hitelezőknek, és sok befektető attól tart, hogy ha haladékot is adnak az afrikai országnak, az épp csak, hogy elég lesz a Kína felé fennálló fizetési kötelezettségekre.

XS
SM
MD
LG