Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két magyar megyényi esőerdőt irtanak ki az idén Brazíliában


Illegálisan égetik fel az esőerdőt Novo Progressotól délre, 2020. augusztus 15-én.
Illegálisan égetik fel az esőerdőt Novo Progressotól délre, 2020. augusztus 15-én.

2020-ban becslések szerint összesen 14 ezer négyzetkilométeren írhatják ki az esőerdőt az Amazonas-völgyében. 2006 óta nem volt ilyen mértékű erdőirtásra példa.

Négy hónap után először növekedett az erdőirtás mértéke az esőerdőjéről híres Amazonas-medencében, derül ki a brazil kormány friss adataiból. A világ legnagyobb esőerdője gyorsan pusztul a jobboldali Jair Bolsonaro elnöksége alatt.

Októberben 50 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke az előző évhez képest, idén 836 négyzetkilométer erőt vágtak ki a hónapban. Azonban havi szinten csökkent a júliustól szeptemberig tartó periódusban, az esős évszakban ugyanis nehezebb a munka. Az előzetes adatok szerint eddig 2020-ban 7 899 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki, ezzel a kiirtott terület a második lenne a magyar megyék rangsorában.

Bolsonaro hatalomra kerülése óta pörög az irtás

Amióta 2019 elején Bolsonaro hatalomra került, az erdőirtás jelentősen felgyorsult, az új elnök ugyanis gyengítette a környezetvédelmi szabályokat, mivel szerinte a földművelés és a bányászat lendítheti föl az Amazonas vidékének gazdaságát.

A műholdképeken alapuló hivatalos 2020-as adatok várhatóan még az előzetes becsléseknél is jóval elkeserítőbb képet fognak gyújtani. Az IPAM nevű civil szervezet úgy becsüli, hogy 2020-ban összesen 14 ezer négyzetkilométerre fog rúgni a kivágott őserdő területe.

Ég az esőerdő Humaita mellett 2019. augusztus 17-én.
Ég az esőerdő Humaita mellett 2019. augusztus 17-én.

Ez 2019-ben még csak 10 ezer volt, legutoljára 2006-ban volt hasonló aranyú erdőirtás. De az erdőtüzek is nagy pusztítást végeztek az évben, az adatok szerint az elmúlt 10 évben az idén pusztított a legtöbb tűz az esőerdőben.

Joe Biden megválasztott elnök a kampányában többször utalt rá, hogy tenni akar a brazil erdőirtás ellen, többek között azt vetette fel, hogy 20 milliárd dollárt fizetne Brazíliának, hogy leállítsák a pusztítást. Arra az esetre, ha az ország nem akar együttműködni, Biden meg nem nevezett szankciókat helyezett kilátásba.

XS
SM
MD
LG