Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy helyben maradtunk a jóléti rangsorban


Tüntetés a sajtószabadságért Budapesten, 2020. július 24-én, miután külső nyomásgyakorlás miatt felmondott az akkor legolvasottabb híroldal, az Index.hu szerkesztősége.
Tüntetés a sajtószabadságért Budapesten, 2020. július 24-én, miután külső nyomásgyakorlás miatt felmondott az akkor legolvasottabb híroldal, az Index.hu szerkesztősége.

A Legatum Institute jóléti indexének rangsorában maradtunk a 46. helyen 2020-ban is. Sok tényező játszik szerepet abban, hogy két ország közül melyikben jobb élni, dolgozni, tanulni vagy gyereket nevelni.

A brit központú Legatum Institute jóléti indexében (Prosperity Index) Magyarország 2020-ban is maradt a 46. helyen. Az évente kiadott index több mint 300 fő jellemző alapján rangsorolja a világ szinte összes országát, összesen 167-et.

Mire jók ezek az indexek?
Sok tényező szerepet játszik abban, hogy két ország közül melyikben jobb élni, dolgozni, vállalkozni, tanulni vagy mondjuk gyereket nevelni. A több száz jellemzőt azonos módon mérő indexek a több éve zajló folyamatokat, trendeket tudják leginkább jelezni.

Az elmúlt évtizedet nézve a világ összes régiójában folyamatosan nőtt a jólét, de az elmúlt egy évben lelassult az ázsai-csendes-óceáni és a nyugat-európai térségben. Észak-Amerikában pedig még vissza is esett kissé. Ezt döntően a világjárvány okozta.

Üzletember nézi a mobiltelefonját egy belgrádi irodaházban.
Üzletember nézi a mobiltelefonját egy belgrádi irodaházban.

Kelet-Európa visszaesett több szempontból

Kelet-Európát annak kapcsán emelték ki, hogy milyen sokat esett vissza:

  • a választott képviselők felelősségre vonhatósága,
  • a kormány hatékonysága,
  • a jogbiztonság,
  • vagy az információhoz való hozzáférés és a sajtószabadság.

Magyarország az index szerint így az elmúlt tíz évet nézve különösen a kormányzatot mérő kategóriákban esett visza, a vállalkozások körülményei, a fair verseny is sokat romlott, ahogy a személyes szabadság, az emberi jogok kapcsán is.

10 év alatt javítottunk egy keveset a lakhatási mutatóknál vagy az egészségügyi, halálozási adatainkon is. További részletekre itt tud szűrni(angolul).

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG