Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tádzsikisztánban már lehet látogatni a rabokat


Tádzsik börtön Dusanbéban 2020. április 23-án.
Tádzsik börtön Dusanbéban 2020. április 23-án.

Hét hónap után újra lehet látogatni a rabokat Tádzsikisztánban. A probléma nálunk sem ismeretlen, Magyarországon már több mint 8 hónapja van érvényben a koronavírus miatti látogatási tilalom.

A járványra való hivatkozással hét hónapja betiltották a rabok látogatását Tádzsikisztánban, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Most a helyi igazságyügyi minisztérium egyik vezetője, Ilhom Mahmudov elmondta, hogy ezentúl engedélyezik a látogatást azoknak, akik 24 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel rendelkeznek.

Tádzsikisztánban júniusi sajtóhírek alapján a látogatási tilalommal együtt is meghalt 11 rab és 3 őr. Az állam szerint viszont ők nem voltak fertőzöttek, hanem súlyos tüdőgyulladásban haltak meg.

A külföldre menekült ellenzéki aktivisták által létrehozott, Civil Bizottság a Politikai Foglyok Védelméért arra szólította fel a tádzsik hatóságokat, hogy engedjék be a börtönökbe a nemzetközi gyógyító szervezeteket, a Vöröskereszt, a WHO és az Orvosok Határok Nélkül szakembereit.

Börtönállapotok Dusanbében 2020. április 23-án.
Börtönállapotok Dusanbében 2020. április 23-án.

November 16-ig a tádzsik hatóságok 11610 regisztrált koronavírusos megbetegedés mellett 85 halálesetet jelentettek.

Magyarországon látogatási tilalom

A probléma nálunk sem ismeretlen, Magyarországon most már több, mint 8 hónapja van érvényben a koronavírus miatti látogatási tilalom.

A magyar kormány még tavasszal a veszélyhelyzetre hivatkozva a Büntetés-Végrehajtás országos parancsnokának a hatáskörébe helyezte azt a lehetőséget, hogy ha úgy látja jónak, akkor egyes börtönök és fegyházak esetében korlátozhatja a látogatást és a kapcsolattartást.

Az országos főparancsnok nem sokat várt a döntéssel. Március 8-tól elrendelte, hogy Magyarországon egyetlen egy büntetés-végrehajtási intézetbe sem mehetnek látogatni a családtagok. Ezt a tilalmat azóta sem oldotta fel. A mai napig senki nem tud semmit, hogy mikor láthatják egymást legközelebb az elítéltek és családtagjaik.

XS
SM
MD
LG